Творци от пет държави се представят във Фестивала за куклено изкуство „Шарено петле“ в Плевен

Творци от пет държави се представят във Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“, който започна от днес в Плевен. 
Официалното откриване се състоя пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ с много музика, танци и сапунени балони. Почитателите на театралното изкуство на всякаква възраст бяха приветствани от директора на театъра Димитър Кабаков. 
Нека в следващите пет дни заедно да се насладим на вълнуващи и невероятни приключения. Казват, че приказките приспиват малките, но събуждат големите. Нека заедно да се насладим на всичко хубаво, което ни предстои, каза при откриване на фестивала заместник-кметът Елина Димитрова.
В седмото поредно издание на театралния форум, който ще продължи до 8 юли, включително, има представления за най-малките (над 2 години), за фамилна аудитория, за възрастни, разнообразни творчески ателиета и други. 
На сцените в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата страна, както и от Гърция, Испания, Босна и Херцеговина.
Първите представления днес бяха за децата. Столичен куклен театър се представи със спектакъла „Светлинка“, който развива усещането и възприятието на малките деца за пространство, тъмнина, светлина, цветове и музика.
Акцент в откриването на фестивала бе представянето на книгата „Най-най-куклени пиеси“ от Магда Борисова. Изданието разказва за света на малки герои с големи души. 
Интересът на зрителите бе привлечен и от изложбата на турската сценографка Айтен Огуджу, която е проектирала и реализирала сценографски решения и кукли за турски държавни и общински театри и за телевизията, както и за постановки в Лондон, Косово, Катар и Кувейт. 
Програмата тази вечер продължава с представлението на Бургаския театър „Аз, душата“ от Петър Тодоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари