НачалоСвятУбийства и плячкосвания: безчинствата на руските наемници от "Вагнер" в Мали

Убийства и плячкосвания: безчинствата на руските наемници от „Вагнер“ в Мали

Нападението срещу армейските казарми в предградие на Бамако – столицата на Мали – може да се окаже лошо предзнаменование за онова, което очаква западноафриканса страна, опустошена от гражданска война.

На 22 юли ислямистката организация „Фронт за освобождение на Масина“, която е част от коалицията на бунтовническите групировки в страната, взриви две коли-бомби пред щаба на армията. На това място преди две години започна първият държавен преврат на военната хунта, управляваща страната в момента. С това бунтовниците показаха, че са активни не само в северната и централната част на Мали, както беше доскоро. Центровете на властта – военни и институционални – също не са в безопасност.

Сигурността е „изключително влошена“

„Ситуацията със сигурността се влоши до крайност, откакто военната хунта пое властта през август 2020 година“, е заключението в доклад на Африканския център за стратегически изследвания, базиран във Вашингтон – организация, финансирана от Конгреса на .

Въоръжените групировки вече активно застрашават столицата. Ако аденията, извършвани в радиус от 150 км. около Бамако продължат, броят им в региона скоро ще надхвърли този на всички нападения от последните пет години. Убити са повече цивилни граждани, отколкото през всички предходни години, твърдят изследователите. В рамките на тази година също има увеличение на жертвите. Само южната част от страната, където живеят около 60% от жителите на Мали, досега остана до известна степен пощадена от терора.

Хунтата разчита на руските наемници

В края на 2021 г., малко преди изтеглянето на френските войски, военното правителство на страната потърси помощ от . По оценки на експерти в момента в Мали се намират около 1000 руски наемници. Правителството на страната твърди, че те са само инструктори.

Сигурно е обаче, че те участват в бойни операции и сеят страх и ужас из цялата страна, както твърдят наблюдатели от неправителствената организация ACLED. Операциите, в които наемниците на „Вагнер“ участват заедно с правителствените войски, често водят до огромен брой цивилни жертви – „много повече“, отколкото през пролетта на 2020 г., когато е бил предишният пик на жеси убийства.

Свидетели разказват пред „Хюман Райтс Уоч“ и студиото на ARD в Найроби, че само в едно от кланетата в района на Мопти през март, с участието на наемници от „Вагнер“, са били убити стотици цивилни.

Как действат наемниците от „Вагнер“

Според ACLED в операциите, в които са участвали руските наемници, са били убити близо 500 цивилни граждани. В доклада се посочва, че над 70% от операциите на руската група са насочени именно срещу цивилни.

Организацията обвинява „Вагнер“, че са използвали тактики, които са забранени и никога не са били прилагани от местните военни. През май ACLED посочи употребата на бомби-капани от правителствените войски и „Вагнер“ в района на Мопти. Руската група вече ги е използвала на други места в Африка – например в Централноафриканската република (ЦАР) и в Либия.

ACLED информира и за много други нарушения на правата на човека, извършвани от руските наемници – отвличания на хора, плячкосвания, незаконни конфискации на вещи. „Вагнер“ вече са демонстрирали подобно поведение и в ЦАР, припомнят от организацията.

Автор: Норберт Хан

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО