Учебната година във варненската школа „Дедал“ завърши с изложба „Щуротийки и половина“

С изложба на петокласничката Христина Стоянова завърши учебната година в Школа „Дедал“ във Варна. Изявата на младата авторка е наречена „Щуротийки и половина“.  
В своите рисунки ученичката съчетава символи и знаци от съвременната иконография с изцяло нейни авторски находки. Преплита пиктограми и емотикони във фантастични сюжети, цветни петна и линии в перфектни композиции, посочи нейният преподавател Цветан Кръстев, който смята, че чистите и неподправени детски идеи и хрумки са като че ли създадени от професионално зрял графичен дизайнер. 
Христина е възпитаничка на паралелката с профил изобразително изкуство в Основно училище „Захари Стоянов“ във Варна и се обучава в Школа „Дедал“ от една година. Тя сподели пред БТА, че рисува по този начин отдавна, вдъхновена от стила на свой съученик. Наскоро се е върнала към този похват, след като известно време не е рисувала. Сама измисля образите, които могат да се видят в произведенията й. 
В далечните планове на ученичката обаче рисуването е изместено от театъра. Тя иска да стане актриса и посещава школата към Държавния куклен театър във Варна. Скоро трупата ще представи премиера по романа „Джонатан Ливингстън Чайката“ на Ричард Бах, каза тя.
Учебната програма на Школа „Дедал“ за 2023 година е финансирана от Национален фонд „Култура“, а през настоящата година заниманията са осигурени с дарения, направени от екипа, съмишленици, меценати, както и Апелативен съд – Варна, съобщи ръководителят Дарин Сотиров. Той припомни, че от школата набират средства за осъществяването през това лято на десетото издание на Международния кинофестивал „Карантината“ и третото издание на Джаз фестивала на младите „Q-jazzfestival”. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари