Учебник на брайл ще направи английския език по-достъпен за незрящите в България

Създаването и издаването на специализирана английска граматика на брайл ще улесни чуждоезиковото обучение на незрящите хора в България. Инициативата за създаване на такъв учебник за незрящи е на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ и е сред проектите, които получават финансиране в деветото издание на Vivacom Регионален грант. Проектът предвижда адаптирането на две художествени произведения от английски на брайл, придружени от аудио вариант, за да могат учащите да развиват уменията си за четене и разбиране на езика. Това съобщават от телекома Виваком.
Владеенето поне на един чужд език ще направи незрящите в България по-конкурентоспособни на трудовия пазар и ще спомогне за тяхната по-успешна реализация и интеграция в обществото. Според данни на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ младите хора с увредено зрение, които владеят английски език, имат четири пъти по-голям шанс да си намерят работа спрямо свои връстници със същото увреждане. 
„Изучаването на чужд език е невъзможно без придобиване на умения за четене и писане на този език. Учебната литература по английски за незрящи е много ограничена, а в същото време нуждата те да владеят поне един чужд език е повече от очевидна. Това ни подтикна да създадем тази специализирана английска граматика на брайл, която ще помогне на незрящи деца и възрастни да овладеят езика и да получат шанса да бъдат качествено трудоустроени и интегрирани“, отбеляза Йордан Младенов, председател на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“.
От създаването си до днес Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ е единствената институция в България, която се ангажира с издаването на брайлова художествена литература. Преди повече от 45 години в читалището се организират и първите курсове по английски език за незрящи. От тогава в България не са въвеждани нови специализирани методологии за провеждане на подобни курсове, което налага огромната нужда от издаването на модерна систематизирана английска граматика на брайл. 
„Радваме се, че подкрепяме още един толкова стойностен проект. Пожелаваме успех на екипа на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ и се надяваме, че учебникът съвсем скоро ще бъде достъпен за незрящите хора в страната“, коментира Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Виваком.
Както писа БТА, петото издание на Практикантската програма на телекома започна с участието на над 150 ученици от професионални гимназии. Младежи от 15 училища от цялата страна ще се запознаят с всекидневните задачи и работната атмосфера в ключови технически дирекции във Виваком.
Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лв. Програмата се реализира в партньорство с Българския център за нестопанско право.
/ЙВЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари