НачалоЗдравеУчени: Преварената вода не е по-чиста, а по-опасна

Учени: Преварената вода не е по-чиста, а по-опасна

Дори от най-древни времена хората са осъзнавали, че обикновената вода често носи оносна заплаха: след употребата ѝ се е случвало хората да се разболеят и да умрат. Според записите на Плиний Стари, още Нерон е използвал преварената вода. Според него водата, която е била затоплена по-рано, се пречиства. И ако я сварите, тогава „можете да равите от лоша и мръсна вода“ такава, каквато можете да пиете, пише zdrave.to.

Днес кипването все още е един от най-ефективните методи за дезинфекция на водата. Директорът на Изследователския институт по на човека и хигиена на околната среда в Юрий Ракхманин твърди, че с преваряването на вода, вие на първо място, увеличавате безопасността ѝ от инфекции. Разбира се, съставът ѝ се променя поради факта, че някои вещества при нагряване преминават в газообразно състояние и просто се изпаряват. Ето защо е по-добре чаят да се прави с прясна вода, в която след кипене, ще остане много повече кислород, отколкото във вода, сварена два или повече пъти.

Но група учени от Университета на Калифорния, са сигурни, че във вода, чиято температура поне веднъж е достигнала сто градуса, няма кислород. Доказателство за това е фактът, че цветята, които се поливат само с преварена вода, умират за няколко дни. Не случайно преварена вода се нарича мъртва. Опитайте се да използвате тази вода в аквариум. Рибата ще умре там след няколко часа.

Някои хора погрешно вярват, че многократното преваряване на водата я прави по-чиста и безвредна. Всъщност, казва физиологът, професор в Политехническия университет във Вирджиния Бранд Дейви, това не е съвсем вярно. Водата става чиста и безопасна след първото кипене, когато всички вредни бактерии са унищожени в нея. А след повторение – структурата на такава вода се променя значително.

Поради активното изпаряване в останалата вода се повишава концентрацията на соли, минерали и други вещества, което само по себе си може да бъде вредно за здравето. Тя може да бъде безвредна само ако първоначално е била чиста.

Учени от Харвардския университет са провели 27 проучвания през последните две десетилетия. Тяхното заключение е недвусмислено: повторното кипене на вода води до увеличаване на концентрацията на флуорид, арсен и нитрати.

А водата, която идва от чешмата, ържа хлор. При продължително кипене той реагира с органични остатъци. И колкото повече пъти се загрява водата, толкова повече се появяват различни химически реакции. Много учени твърдят, че в резултат на многократно кипене във вода се образуват канцерогени, които могат да допринесат за развитието на рак и дори да допринесат за промени в организма на генетично ниво.

Доцент от Националния изследователски университет MEPI Владимир Решетов опровергава тази хипотеза. Според него, такава преварена вода не носи такива сериозни последствия.

Но има и други. Експерти от Роспотребнадзор твърдят, че съвременните чайници, които се изключват автоматично, може да ни правят лоша услуга. Изведнъж изключени, те не позволяват на водата да заври, следователно няма причина да се смята, че всички вредни бактерии и вируси в такава вода са унищожени. Например, патогенът на ботулизма умира само след 15 минути кипене.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО