Ученически отбори ще се състезават в Бургас за място на Световно първенство по водородно задвижвани автомобили

Единайсет ученически отбора от страната ще се състезават на 8 юни в Бургас за място на Световното първенство за водородно задвижвани автомобили. Това съобщи за БТА Ивайло Бонев от образователната организация „Технократи“, която заедно с местната община, ING България, Merx Global, Horizon Educational и с подкрепата на Българска федерация по автомоделен спорт, са организатори Националното състезание „Horizon Grand Prix 2024“. Събитието ще се проведе в спортна зала „Младост“.
Училищните отбори-участници са от Благоевград, Бургас, Видин, Велико Търново, Враца, Русе, София и Търговище. Те ще премерят умения в управлението на водородни автомобили, които сами са конструирали през годината.
Всеки отбор се състои от ученици от 8 до 12 клас и учител. Целта на всеки отбор е да конструира автомобил с мащаб 1:10 или около 50 см, който да бъде най-енергийно ефективен, задвижван от водород и горивна клетка. Автомобилът се управлява с контролер от дистанция.
Учениците изработват автомобилите, оптимизират ги, подобряват ги. Състезанието е за издръжливост. То ще продължи четири часа, а победител е отборът, направил най-много обиколки с еднакво количество водородни контейнери и батерия, обясни за БТА Бонев. 
Състезанието в Бургас на 8 юни ще определи българския отбор на финалите на Световното първенство Horizon Grand Prix, което ще се проведе в Лос Анджелис, САЩ през септември.
Националното състезание Horizon Grand Prix 2024 се провежда за четвърта поредна година от екипът на образователната организация „Технократи“.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари