Ученици от 144-о Средно училище „Народни будители“ представиха в МОН адаптация по приказката на Шарл Перо“ Магарешка кожа“

Министерството на образованието и науката (МОН) бе преобразено в открита сцена за музикален спектакъл. Общо 30 ученици от пети и седми клас на столичното 144-о Средно училище (СУ) „Народни будители“ представиха адаптация по приказката на Шарл Перо „Магарешка кожа“, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
Музикално-сценичната интерпретация е създадена по националната програма „Заедно в изкуството и спорта“, а в нея участват ученици, които са в паралелки с разширено изучаване на музика. Проявата е част от инициативата на служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков „Отворена класна стая в МОН“, която има за цел да покаже, че обучението на децата може да се случва навсякъде, както и в институциите. 
„Вие показахте как децата съвместно с учителите и ръководството на училището могат да правят изкуство. Това е и смисълът на националните програми, една от които е „Заедно в изкуството и в спорта“, каза министърн Цоков в приветствието си към участниците в спектакъла. По думите му тази програма изпълнява своето предназначение – да развива талантаи и да дава възможност на учениците да се занимават с различни изкуства. В групи за изкуства са включени над 1200 училища с близо 30 000 ученици. Със спорт пък се занимават над 32 000 деца.
„Музикално-сценичното изкуство е едно от най-сложните, най-трудните, но Вие сте успели заедно да постигнете отличен резултат – развивате таланта си, благодарение на Вашите учители“, каза министърът. Той връчи и плакет на МОН на директорката на училището Камелия Дилова.
Учениците превърнаха пространството в МОН в истинска сцена, от която звъняха красиви гласове и музикални изпълнения на пиано, камерен оркестър от кларинет, тромпет, акордеон, пиано, ксилофон, голям барабан и цигулки. 
Всички участници бяха с изящни костюми, за да има царска атмосфера и оживление. На сцената дефилираха героите на Шарл Перо: цар, царица, принц, шутът и феите, кръстницата, магарешката кожа (прогонената Клара), Чифликчийката, ратаите, имаше и звуково описание на животните в чифлик. Друг музикален момент беше изпълнението от ансамбъл на песента „Еленке“.
Актьорите танцуваха танго с акомпанимент на ученическия оркестър, в който са включени пиано, цигулки, акордеон, ксилофон, ударни инструменти, кларнет и тромпет. Спектакълът завърши със сватбения марш, а всички бяха разчувствани от тъжната песен на принца „Остани тази нощ“, с която изразява мъката си по неоткриваемата красива Клара. В „двореца“ имаше всичко – трон, вишнева градина, менче с билки и вълшебни пръчки за заклинания, питка с пръстен на Клара и чаши за шампанско с ябълков сок.
Училището е получило по програмата на МОН финансиране, с което са купени костюмите и подвижните микрофони за учениците от групата по изкуства.
Постановката е подготвена съвместно от учителите Маринела Ангелова, Галина Ташева, Ирена Христова, Елена Атанасова, Иван Цонков и Димитър Цанков. Те споделят, че участието на децата е насърчило екипната работа и е родило много нови приятелства между тях. Според тях това променя и поведението им, като ги прави по-толерантни и мислещи за общото представяне. Работата в оркестър е нещо сложно и изискващо отговорност за всички, не е като соло изпълнението, казват педагозите. Те се готвят за ново кандидатстване по програмата на МОН, за да имат възможност да си купят свое мобилно пиано, защото им е необходимо за реализиране на различните изяви извън училище. По програма на МОН училището има и изграден „STEAM център за изкуство и технологии“ с отлична база, която се използва многофункционално от учители и ученици и постави основите на интегрираното обучение.
БТА припомня, че по инициатива на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков на 1 февруари т.г.  за първи път в институцията беше организирана „Класна стая в МОН“. Второкласници от Седмо средно училище (СУ) „Свети Седмочисленици“ – едно от първите иновативни училища у нас, бяха гости на министерството и имаха интердисциплинарен урок на тема „Зимни празници от народния календар“.
„Ученето може да се случва на всяко място и това искаме да покажем с тази инициатива. За нас е особено важно не само да се учите добре, но и да бъдете щастливи и все по-любопитни, и по-търсещи“, каза тогава проф. Цоков. Той съобщи, че всеки месец МОН ще бъде домакин на различно училище, което ще има един ден занятия в институцията. „Искам да заздравим връзката между хората, които работят в министерството и тези, към които са насочени всичките ни усилия – децата“, обясни тогава министърът.
През декември 2023 г. от МОН съобщиха, че над 60 000 ученици са включени през тази учебна година в клубове по изкуства и в спортни отбори, финансирани по Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ на Министерството на образованието и науката (МОН). Осигуреният бюджет само за учебната 2023/2024 година е 45 милиона лева.
В модула „Изкуства“ са включени 1235 училища, в които са създадени 2514 групи с общо 29 684 ученици. Сериозен е и интересът към модула „Спорт“, където са обхванати 1224 училища с 2377 спортни отбори или общо с 32 329 ученици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари