Ученици от 19 училища от Североизточна България показват знания по земеделие в състезанието „Млад фермер“ в Исперих

Рекламирай в beZpartien.bg

Професионалната гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух“ в Исперих е домакин на регионалния етап на националното състезание „Млад фермер“ за трета регионална група за Североизточна България, съобщиха от общинската администрация.
За място на националния кръг, който ще се проведе през май, се състезават ученици от 19 земеделски гимназии от Варна, Русе, Силистра, Търговище, Разград и Добрич. В рамките на два дни те ще демонстрират практическите си знания и умения на бъдещи растениевъди, животновъди и механизатори на селското стопанство. 
Официалното откриване на надпреварата, организирана от Министерството на образованието и науката в партньорство с Аграрния университет в Пловдив се проведе пред паметника на Хан Аспарух, който е и патрон на гимназията. Приветствия към участниците отправиха зам.-кметът Аксел Кючюк, началникът на Регионалното управление на образованието в Разград Ангел Петков, директорът на училището домакин Сали Назиф. Сред гостите на събитието бяха още председателят на Общинския съвет Бейти Бекир, зам.-кметът Ариф Ахмед и представители на земеделския бизнес.
В духа на събитието уредници от Историческия музей в Исперих приготвиха традиционен качамак за всички гости на града, а възпитаници на двете исперихски гимназии и на Музикалната школа „Илия Бърнев“ в Разград ги поздравиха с песни и танци, допълват от общината.
През март най-добрите гимназисти автомонтьори и водачи на моторно превозно средство (МПС) от професионални гимназии в шест области в страната се надпреварваха в регионалния кръг на националното състезание, домакинствано от Професионалната гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“ в Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *