Ученици от Брезник представиха свой филм, посветен на спасяването на българските евреи

Тази вечер в малкия салон на Народно читалище „Просвещение 1870 г.“ в Брезник бе представен филмът „Брезнишката следа в спасяването на българските евреи. 
Лентата е дело на учениците от девети „б“ клас, част от клуб „Пътешественици из историята на Граово“ към Средно училище „Васил Левски“ Брезник с ръководител Аниела Асенова.
На представянето присъстваха кметът на община Брезник Васил Узунов и заместниците му Мария Добревска и Иван Бъчваров, председателят на Федерацията на ционистите в България Николай Гълъбов, граждани. 
Филмът „Брезнишката следа в спасяването на българските евреи“ е тазгодишният победител в Националния конкурс на тема: „Места и памет – ежедневието на евреите преди и след приемането на Закона за защита на нацията“, организиран от Министерството на образованието и науката и регионалните управления в страната.  
Видеото представя факти около биографията на брезничанина Александър Симов Гигов – народен представител в 25-ото обикновено Народно събрание, който заедно с колегите си, се подписва под декларацията на подпредседателя Димитър Пешев за спасяването на българските евреи и против депортирането им към нацистките лагери на смъртта. 
Поздрав към екипа, създал филма, отправи Николай Гълъбов. Той коментира, че показаното във видеото го е развълнувало. По думите му Брезник и жителите му още веднъж са доказали, че ценят и пазят историческата си памет, припомняйки за моменти от миналото, които не бива да бъдат повтаряни.
Като председател на Федерацията на ционистите в България той пое ангажимент учениците, участвали и спечелили в престижния конкурс, да посетят посолството на Израел в България, както и да станат част от отбелязването на тържествата по повод еврейската Нова година у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари