Ученици от Добрич разработиха хранилка за животни с изкуствен интелект

Хранилка за животни с изкуствен интелект са направили ученици от средно училище „Любен Каравелов“ в Добрич. Това каза за БТА Мелис Сали, която е част от участниците в проекта. 
Тя каза, че хранилката е бил замислена да се помогне за безстопанствените животни, а на по-късен етап е разработена и с изкуствен интелект. Той е обучен да разпознава куче и котка – когато коте застане пред кучешката хранилка, то тя не се отваря и обратно. 
Съоръжението освен храна предоставя на животните и купичка с вода. 
Според Мелис Сали целта им е да се поставят подобни хранилки в различни райони на Добрич. Отделно от това може да бъде закупена и от фирми, ферми, зоологически градини, тъй като е възможно софтуерът да бъде обучен да разпознава всякакъв вид животни. Хранилката може да бъде управлявана и без ръчна намеса. 
Мелис Али разказа, че изобретението позволява да се прави и статистика колко храна е използвана за дадено животно и така да се направи разчет на разходите. 
Учениците са предвидили хранилката да се зарежда чрез соларен панел, като са поставили и батерия, която съхранява енергия. 
Екипът от училище „Любен Каравелов“ представи проекта си по време на научното изложение „Науката на живо“ в Младежки център-Добрич. За целта те бяха обучили програмата да разпознава плюшени играчки куче и коте, оборудвани и движещи се с роботизирани колелца. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари