Ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна са победители в Националната олимпиада по философия

Рекламирай в beZpartien.bg

Ема Станкова и Ивайло Христов от Математическата гимназия (МГ) „Д-р Петър Берон“ във Варна са първенците в двете възрастови групи на Националната олимпиада по философия. Сребърни медалисти са Илия Илиев от Американския колеж в София и Виктор Видев от Професионалната гимназия (ПГ) „Васил Левски“ в Ямбол. Бронзови медали спечелиха Ива Иванова от Девета френска езикова гимназия в София и Вилиана Василева от МГ „Баба Тонка“ в Русе, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
„Олимпиадата по философия насочва учениците не само към придобиване на философска грамотност, но и към критично мислене. Тя ги подпомага в тяхното израстване като граждани и самостоятелно мислещи млади хора, които ще взимат автономни и отговорни решения“. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката в оставка Емилия Лазарова поздрави учениците, учителите и националната комисия на олимпиадата, която се проведе в Копривщица. От името на министъра на образованието и науката в оставка Галин Цоков тя приветства младите хора, подкрепени и вдъхновени от своите учители.
Заместник-министърът отбеляза, че тази олимпиада работи за развитие на ключовите умения, на основните познавателни и функционални компетентности, приложими и в други съдържателни области, и предмети. „До голяма степен олимпиадата стана и модел, който може да се приложи за промяна както на други подобни надпревари, така и изобщо към промяна на обучението по различните учебни предмети. Защото тя развива мисленето, насочено към критичност и стимулиращо творчество“, каза Емилия Лазарова. По думите й това е и философията, която следва МОН за промяна на образованието.
На националния кръг учениците решаваха тест с въпроси от история на философията и писаха есета. Всеки имаше възможност да си избере възможност да разсъждава по три фрагмента. От осми до десети клас избираха между части от „Наследството на Европа“ от Ханс-Георг Гадамер, „Духът на християнството и неговата съдба“ на Хегел и от Хераклит. Изборът на учениците от десети и единадесети клас беше между фрагменти от „Кризата на европейските науки и трансценденталната феномемология“ на Едмунд Хусерл, „Богословско-политически трактат“ на Барух Спиноза и от „Веселата наука“ на Фридрих Ницше.
Отличените с първо място есета са по фрагмента от Гадамер „Човечността на съществуването ни зависи в крайна сметка от това доколко успяваме да се научим да виждаме заложените в нас граници спрямо същността на другите“ и по фрагмента от Хусерл „Науките се градят върху саморазбираемостта на жизнения свят и изхождайки от нея, се ползват за своите конкретни цели от онова, което конкретно им е необходимо. Но да се ползва жизненият свят по този начин не означава самият той да се изучава научно в собствения му начин на биване“.
Общо 72-ма ученици стигнаха до финала на 36-ата ученическа олимпиада, в която участваха общо 1082 ученици от цялата страна.
Домакини на олимпиадата бяха иновативното Средно училище „Любен Каравелов“ и РУО в София-област, които организираха за участниците безплатни посещения в музеите, които пазят героични истории от миналото на града.
Победителите ще бъдат включени в подготовка за излъчване на национален отбор, който ще участва в международната олимпиада по философия. България е инициатор и е сред основателите (заедно с Германия, Полша, Румъния и Турция) на тази международна олимпиада, която се провежда за първи път през 1993 г. в България. След 2001 г. организацията на олимпиадата се поема от Международната организация на философските общества и днес в нея участват ученици от около 60 държави. През годините българските ученици са печелили златни, сребърни и бронзови медали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *