Ученици от Перник се включиха в отбелязването на Националния ден на безопасността на движението по пътищата

Ученици от Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“ в Перник се включиха в отбелязването на Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Заедно със служители на Областната дирекция (ОД) на МВР те влязоха в ролята на контролни органи, раздавайки на произволно спирани шофьори подготвени от тях листовки с послания за безопасно придвижване и необходимостта от спазването на правилата. 
Денят за безопасността на движението по пътищата е определен с решение на Министерския съвет и Държавна агенция „Пътна безопасност“. Превантивната акция се провежда за втора поредна година. Акцентът в нея е поставен върху запазването на живота и здравето на децата, които са рискова група на пътя поради малкия социален опит, възрастовите и психологични особености.
„Идеята е децата със свои думи, жестове и послание да обърнат внимание на водачите да са изключително внимателни“, заяви за БТА комисар Йордан Дундаков – началник на отдел „Охранителна полиция“ към ОД на МВР.
Той коментира, че за миналата година няма нито едно пострадало дете при пътнотранспортно произшествие (ПТП) в рамките на област Перник, а тенденцията се запазва и до настоящия момент. Въпреки това има двама загинали възрастни. Нараснал е броят и на тежките произшествия, които са с три повече спрямо същия период на 2023 година.  
„От две години провеждаме акция, насочена към първокласниците, наречена „Инспектор по коланите“, превръщайки ги в своеобразен контролен орган в семейните автомобили. Тези действия дават резултат и се надявам тези наши желания, действия и послания да са достигнали до по-голям брой родители и шофьори, които да проявят отговорност, тъй като те возят най-милото в своите автомобили.“, допълни Дундаков. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари