Ученици от Търговище са сред топ програмистите на България

Ученици от Първо Средно училище „Св. Седмочисленици“ в Търговище са сред топ програмистите на България. Това съобщиха от ръководството на учебното заведение след излизането на резултатите от окончателното класиране в Националната олимпиада по информационни технологии – НОИТ, проведена в Бургас. 
Във финалния кръг са участвали над 200 ученици и 100 преподаватели, които са се състезавали в седем направления и три възрастови групи. 
Екипът на Белис и Стефан от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ в Търговище се класира на седмо място в категория „Разпределени приложения“. Двамата младежи получават отлични оценки на индивидуалния тест и 81 точки на защитата на проекта си Cool school. 
Те създават платформа за обучение, в която учители и ученици могат да качват обучителни материали, курсове и пр. „Това, което не ни достигна, за да сме сред лауреатите, е популяризиране на проекта. Журито го хареса много, но явно имаме някои пропуски и трябва да се доусъвършенстваме“, коментираха младежите.  
Белис Алиосманова и Стефан Петров се състезаваха във възрастова група 11-12 клас и бяха единствените представители на Търговищка област. В състезанието премериха уменията си с финалисти от специализирани училища по технологии, компютърно програмиране, математически и природо-математически гимназии.  
В подготовката на двамата търговищки представители се включи и програмистът с богат опит Трифон Трифонов, който беше и ръководител на проекта им. „Смятам, че разработката на Стефан и Белис е на много високо ниво. Много по-високо от това на победителите. Смея дори да кажа, че студенти от втори или трети курс в университета няма да се справят толкова добре“, коментира Трифонов. 
Както БТА съобщи, преди дни Белис и Стефан създадоха софтуер на платформа за бизнес контакти (networking), като проектът им има възможност за интеграция с Linkedin. С него те спечелиха 1-во място в отборното състезание по програмиране Ludogorie Hack 2024, в което участваха ученици, студенти и възрастни. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари