Ученици от Технологично училище ,,Електронни системи” завоюваха трето място в Европейския хакатон за отбранителна техника

Ученици от Технологично училище ,,Електронни системи” (ТУЕС) към Техническия университет в София (ТУ-София) завоюваха трето място с участието си в едно от най-авторитетните технологични събития в Европа – Европейския хакатон за отбранителна техника 2024 г., съобщиха от пресцентъра на висшето училище.
Темата, избрана от българския отбор, е „Идентификация на противопехотни мини чрез използване на дронове и изкуствен интелект“. 
Младежите от ТУЕС са единствените представители от България, а проектът на отбора и участието им в хакатона се реализират с помощта на Асоциацията на завършилите ТУЕС.
Хакатонът се проведе в Мюнхен между от 28 до 30 юни, като сателитно събитие на ‘Festival of the Future’. Неговата цел е да събере академичния и публичния сектор и инвеститорите и потребителите на продукти с двойно и отбранително приложение. Тази година фокусът му бе прототипиране и валидиране на идеи в областите на отбраната и защитата на човешкия живот.
Единадесетокласниците Калоян Миладинов, Огнян Разсадов, Филостратос Титопулос, Александър Мечкаров, както и техните ментори Петър Кирков, възпитаник на ТУЕС и Кирилка Ангелова – изпълнителен директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС, участваха в първото издание на Европейския хакатон за отбранителна техника (‘European Defense Tech Hackathon’) в Мюнхен, който се провежда като част от фестивала на бъдещето ‘Festival der Zukunft’. 
За технологичното събитие българският отбор разработва модул за дронове, който локализира противопехотни мини в сканираната зона и визуализира тяхната локация върху картата. Локализирането на мините става чрез анализ на термалното изображение на сканираната зона. Проектът започва с проучване на научни разработки по проблема, като седмица преди хакатона отборът, с подкрепата на Института по отбрана ,,Професор Цветан Лазаров“, успешно извършва наблюдения и генерира набор от данни. Тези данни помагат за трениране на алгоритмите за компютърно зрение – вид изкуствен интелект, който е в сърцето на модула. 
Целта на проекта е поевтиняване и улесняване на идентификацията на противопехотни мини, тъй като това е значителен проблем, който забавя възстановяването на нормалното функциониране на обществото и икономиката след приключване на бойни действия. Минните полета, които остават след военните конфликти, продължават с години да вземат своите невинни жертви.
Модулът за откриване и локализиране на противопехотни мини въз основа на топлинната им сигнатура спечели трето място в Европейския хакатон за отбранителна техника 2024 г. Преди българският отбор се нареждат само две идеи – за „разпределено откриване на сигнали и цели с помощта на софтуерно дефинирано радио (SDR) и TdoA“ и „microMANPAD, инструмент за защита срещу безпилотни летателни системи“.
Хакатонът е подкрепен от много фирми в областта на технологиите, роботиката, изкуствения интелект и аерокосмическата индустрия, както и от Министерството на отбраната на Украйна. 
/ЙВЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари