Ученици от великотърновски училища участваха в обучение за проверка на факти и манипулации с изкуствен интелект

Рекламирай в beZpartien.bg

Ученици от няколко великотърновски училища, които през тази година ще гласуват за първи път, се включиха в обучение за проверка на факти и манипулации с изкуствен интелект.
Обучението „Провери и гласувай!“ за изследване на фактите и начини за различаване на истинските от фалшивите новини бе организирано от Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България.  
В първият модул младите хора получиха информация за функционирането на европейските институции, как се приемат решенията на европейско равнище и какво е влиянието им върху живота на всеки един гражданин на държава-членка на Европейския съюз.
Пресаташетата на ЕП у нас Биляна Църноречка и Калина Върбанова, заедно с журналиста от платформата Factcheck.bg Василена Доткова, провокираха младите хора чрез дискусии и игри да разграничат истинските информации от дезинформациите в публичното пространство.
Младите хора се ориентират в информационната среда, често по-добре от възрастните, коментира за БТА Василена Доткова. Особено по отношение на прилагането на изкуствения интелект те сякаш имат собствени филтри, с които го откриват, допълни експертът. По думите й целта на обучението е да запознае младежите с предстоящите избори, но същевременно да ги информира и с очакваните в контекста на предизборната кампания дезинформационни атаки. Идеята на разговора е да изостри вниманието им, че биха могли да станат жертва на дезинформацията в социалните мрежи.
В рамките на обучението чрез набор от въпроси, възпитаниците на шест училища, на отборен принцип трябваше да разграничават фалшивите новини и смесените информации, за да отсеят вярното от невярното, подвеждащото и манипулативното.
Мария Кефирова от Гимназията по архитектура „Ангел Попов“ е в 12-и клас и за първи път й предстои да упражни правото си на вот. Според нея един от правилните начини да бъде определена новина като достоверна е да търсиш повече източници. Може би като поколение израснало в интернет можем по-лесно да различим фалшивите информации, докато възрастните хора се „връзват“ по-лесно, каза тя. Момичето даде пример как нейната баба получила съобщение, че е взела награда и се е въодушевила, въпреки, че било видимо, че информацията е подвеждаща и че, целта вероятно е измама.
Вероника Пенева, която също е дванайсетокласничка, смята, че проверката на фактите е правилният начин да отличиш дали дадена информация е истинска. Тя посочи, че със сигурност се е сблъсквала с фалшиви новини, които по интуитивен начин е отхвърляла, но след днешното обучение ще гледа на информационния поток с по-голямо внимание.
Според педагогическия съветник Мария Денева, която съпровождаше част от децата в обучението, е много важно младите хора да заострят своето внимание върху собствената си роля в изборния процес и да гласуват с мисъл на предстоящите избори, затова подобни обучения са важни за тях.
Обучения „Провери и гласувай! са проведени в Благоевград, Пловдив, София и Плевен, предстоят в Бургас и Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *