Ученици във Велико Търново събират средства за стенопис в училището си

Ученици от Средно училище „Емилиян Станев“ във Велико Търново събират средства за стенопис в коридора на първокласниците чрез продажба на изработена от тях великденска украса, съобщи Моника Френчева от школото. В изработката на 15-те декоративни яйца са взели участие четвъртокласници и седмокласници от групите по интереси, техните учители по изобразително изкуство и графичен дизайн, абитуриенти и дори част от училищното ръководство.
Великденските яйца, които са с височина около 90 см и са украсени с традиционни за празника мотиви, както и с няколко свободни композиции, са разположени в някои от големите великотърновски фирми, заведения и магазини. Със средствата, събрани от продажбата им, училището стартира съвместен проект с графити артиста Станислав Трифонов – Насимо. Така училището се включва в инициативата на фондацията на художника – Fine Graff Art, озаглавена “Великият стенопис на България”. Нейната цел е подобряване на средата, в която живеят и учат децата чрез превръщане на изкуството в част от ежедневието им, посочи Френчева.
Проектът “Великият стенопис на България” стартира в началото на 2024 г. и обединява осем художници, чиято цел е да разпространяват изкуството под формата на стенописи там, където растат бъдещите поколения – училища, детски градини и други институции. Като част от инициативата са предвидени работилници, отворени лекции и дискусии с ученици, родители и учители, които да провокират в тях по-голям интерес към творчеството. В проекта са включени също Професионална техническа гимназия „Цар Симеон Велики“ в Търговище и Гимназия за ученици с увреден слух „Проф. д-р Д. Денев“ в София.     

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари