Учениците трябва да са по-рано в училищата, в които ще са на държавните изпити, и да носят документ за самоличност, каза Асен Александров

И през тази година зрелостниците трябва да са по-рано сутринта в училищата, в които ще се явяват на държавните зрелостни изпити, които са на 17 и на 20 май. Учениците трябва да носят документ за самоличност и служебната бележка за матурата. По традиция учениците в 12-и клас се разпределят да се явяват на матурите не в училищата, които завършват, а в други училища и затова предварително трябва да се отишли, за да видят къде се намира съответното училище и колко време ще им е необходимо, за да отидат до него в деня на изпита, каза за БТА Асен Александров – директор на 51-во Средно училище „Елисавета Багряна“ в София, попитан за организацията на предстоящите държавни зрелостни изпити. Той е и председател на Сдружението на директорите в средното образование.
На 17 май ще се състои задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас. На 20 май ще е вторият задължителен държавен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в 12-и клас. Матурите започват в 8:30 ч.
Зрелостниците трябва да носят служебната бележка, с която са допуснати на държавните зрелостни изпити. Трябва да носят също личната си карта и черен химикал, с който да пишат изпитната си работа, обясни Александров.
В над 750 училища в страната на 17 май ще се състои държавният зрелостен изпит по български език и литература. Това стана известно на съвещание на служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков с началниците на Регионалните управления на образованието в страната, което се състоя през април. Срещата беше инициирана за създаване на организация в цялата страна за предстоящите държавни зрелостни изпити и за националните външни оценявания.
Към средата на април заявления за участие в първата задължителна матура по БЕЛ бяха подали над 51 000 зрелостници. В около 420 училища ще се състои вторият задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет, а в близо 220 училища – държавен зрелостен изпит по желание, стана известно още на съвещанието.
„Преди започването на изпита за учениците в класните стаи ще има инструктаж, при който им се обясни какво представляват различните модули на матурите и какво трябва да пишат“, каза за БТА Асен Александров. Той отново отбеляза, че само на матурите в 12-и клас зрелостниците се явяват в други училища, а на останалите изпити – в четвърти, седми и в десети клас, учениците са на националните външни оценявания в училищата, в които учат. 
„Камери за видеонаблюдение има от години в училищата в страната и те са свързани, като се наблюдават и от Министерството на образованието и науката (МОН). През миналата и по-миналата година беше направено необходимото и вече всички камери могат да се наблюдават в реално време от МОН. Правят се и записи от изпитите, които се пазят известно време – два месеца, ако има искане за разглеждане при съмнения за някакви нередности. Държавният зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас се състои от три модула, като третият модул е за написването на есе или на интерпретативно съчинение. То е по текст на български автор, който се изучава в 11-и или в 12-и клас“, обясни Асен Александров.
Той каза, че квесторите на държавните зрелостни изпити са от съответните училища, а учениците идват на матурите от други училища. При националното външно оценяване в седми клас е обратното – учениците се явяват на него в своите училища, а квесторите са от други училища. 
За първи път през тази учебна година зрелостниците ще има възможност за повторно явяване на матура за повишаване на резултата. Възможността бе дадена с промени в Закона за училищното и предучилищното образование, като оценката от този изпит ще може да се използва само при кандидатстване във висше училище. 
„Новото през тази година е, че зрелостниците може да се явяват на още една матура, ако не са доволни от оценката, която получат и ако искат да използват тази оценка за кандидатстване във висше училище. Тези зрелостници може да се явят на следваща сесия на държавните зрелостни изпити, която е през септември или догодина през май, и ще получат отделно удостоверение за тази оценка. С него може да кандидатстват за съответния университет и ще им се зачита по-високата оценка, но тя не се променя в дипломата за средно образование“, обясни Асен Александров. Той предположи, че това няма да са много ученици, а ще са такива зрелостници, на които ще им трябва по-висока оценка за кандидатстването във висше училище.
Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще се състоят от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователната и профилираната подготовка е публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката. . 
На 22 май от 8:30 ч. ще са държавните зрелостни изпити по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. В същия ден от 14:00 ч. ще са матурите по желание от профилираната подготовка – по физика и астрономия, география и икономика, изобразително изкуство, история и цивилизации, руски език и предприемачество.
В последния ден (29 май) от предстоящата изпитна сесия ще са държавните зрелостни изпити по информационни технологии – по общообразователна и профилирана подготовка.
Националното външно оценяване по български език и литература в десети клас остава на 10 юни, ден след организирането на националните и европейските избори. Предвижда се обаче то да е с по-късен начален час – в 11:00 ч., вместо в първоначално предвиденото начало от 8:00 ч., за да могат училищата с изборни секции спокойно да го организират.
За първи път учениците, които не могат да се явяват на национално външно оценяване поради здравословен проблем, наложил болничен престой, поставяне под карантина или изолация, както и поради смъртен случай в семейството, ще имат възможност да се явят на съответния изпит на допълнителна дата. Конкретната дата за него ще се определи на база на данните от подадените заявления. „Това е дълго чакана промяна в образователната ни система и трябва да разясним максимално добре на учениците как и в какви случаи могат да се възползват от нея“, подчерта министър Галин Цоков на съвещанието с началниците на РУО през април.
Друг нов момент в изпитите през тази година е, че на седмокласниците ще се даде повече време за работа по първата част от изпитите – така те ще разполагат със 75 минути, вместо с традиционните 60 минути, за да могат да работят спокойно и да покажат знанията си. В теста по математика ще има две задачи повече с избираем отговор за сметка на две задачи по-малко с кратък свободен отговор. За десети клас пък изпитът по БЕЛ ще включва две задачи по-малко, за да имат повече време за мислене. За десетокласниците изпитът ще е по-практически ориентиран, за да се измерят умения.
На 19 юни е изпитът по български език и литература от националното външно оценяване в края на седми клас. На 21 юни е изпитът по математика от националното външно оценяване в края на седми клас. И двата изпита в седми клас са от 9:00 ч.
Националното външно оценяване в четвърти клас е в края на май. Изпитът по български език и литература е на 27 май от 10:00 ч. По математика националното външно оценяване в четвърти клас е на 28 май, отново от 10:00 ч.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари