beZpartien

Учение за действия при бедствия започна в София

Рекламирай в beZpartien.bg

Пилотно учение „Казус София“ за действия при бедствия започна в София. Учението ще продължи три дни, като във всеки един от дните има подготвени различни типове учение, обясни на пресконференция системният администратор на сектор „Център за аерокосмически наблюдения“ в Петър Велинов. В учението ще участват екипи от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Дирекция “Аварийна помощ и превенция“ – Столична община, Столична РЗИ, РИОСВ-София и „Софийска вода“ АД. 
Целта на днешното занятие е да демонстрира как се действа по време на наводнения. Програмата включва симулация на наводнение в района на язовир Панчареево, където водата е замърсена от отпадъчни материали, обясни Велинов. Направена е подробна, почасова, програма, която ще определя как ще се развива бедствието и как ще бъде овладяна ситуацията, допълни той. „Целта е да се засили координацията на първите засегнати от наводнение. Ще бъдат използвани много нови технологии и прототипи“, посочи Велинов. 
Предвижда се учения от подобен тип да се провеждат и занапред. 
Учението се реализира от Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ –МВР (ДКИС) в рамките на проект PathoCERT, финансиран по програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“. Водещ партньор и координатор е Центърът за върхови постижения към Кипърския университет в Никозия, а изпълнението е поверено на международен консорциум от 23 партньори от 11 страни.
 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *