Ученик от музикалното училище във Варна получи първа награда от международен клавирен конкурс в Италия

Единадесетокласникът Жельо Тодоров от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна е носител на първа награда в Международния клавирен конкурс в Орбетело, Италия. За изпълнението си той е получил от четиричленното жури 99 от възможните 100 точки. Жельо Тодоров е ученик на преподавателя Боян Бъчваров. 
Варненският пианист се състезава в младежката категория на конкурса в Орбетело, където има и кръг за професионалисти, каза Тодоров пред БТА. В неговата група на състезатели между 15 и 17 години е имало тридесет участници от различни континенти. Регламентът изисква всеки да изсвири 15-минутна програма без ограничения в броя на произведенията, тяхната националност или епоха, уточни още той. 
Тодоров е участвал с две творби – Мефисто валс №1 от Ференц Лист и Прелюд Оп. 15 от Панчо Владигеров. Каза, че за първи път се явява на конкурса в Италия, за който е научил от свой съученик. Започнал е подготовката си още в началото на настоящата учебна година. Много време му е отнело разучаването на Мефисто валс, който по думите му е трудно за издържане и рисково за изпълнение произведение заради голямата си дължина и многото пасажи за свирене. 
Според оценката на журито високото признание варненският ученик е заслужил с искреното си и непринудено музициране, разказа още Тодоров. Въпреки чуждите тонове и несъответствието в текста, които е допуснал в изпълнението си, членовете на комисията са преценили, че не е изгубил връзката с произведенията и тяхната линия. Те са подчертали още, че се е чувствал сигурен пред рояла, което е много важно за предразполагането на публиката. 
Самият ученик смята, че изпълнителят никога не е напълно доволен от себе си, както се е случило и с него на конкурса в Италия. „Исках да направя още неща и си давам сметка, че винаги ще се стремя да надграждам, но наградата ми носи голям стимул за работата занапред“, каза той и добави, че признанието му дава голямото успокоение, че е на прав път и светлината в тунела става по-ясна, мотивира го и му вдъхва самочувствие да не се притеснява преди изпълнение и да знае, че това, което прави, ще бъде чуто и оценено. Попитан дали сценичната треска изчезва, когато засвири, ученикът сподели, че това не винаги се случва, но на конкурса в Орбетело е успял да го постигне. Преди е имал обаче случаи и на половинчасово изпълнение под стрес. Според него липсата на притеснение зависи от подготовката, защото си много добре подготвен, знаеш какво да правиш и все едно си и у дома. 
Жельо Тодоров сподели, че засега не планира да се явява на друг конкурс със същите произведения, а ще започне да готви нов материал за догодина и се надява занапред да има възможност за солови изяви. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари