Ученик от търговищко училище спечели две награди от конкурса „Българска душа на святата земя” в Израел

Ученик от търговищко училище спечели две награди  от конкурса „Българска душа на святата земя” в Израел. За Муса Пашов от 11 Г клас в Първо СУ „Свети Седмочисленици” това е поредно отличие, съобщиха от ръководството на учебното заведение.
Младежът е категоричен победител в две категории – за фотография и късометражен филм. И двете си творби Муса поставя върху основите на родопския фолклор. Те говорят за устойчивостта на традициите и запазването им. Във филма Муса си партнира с Яница Аспарухова, с която делят Голямата награда на конкурса.
Пред репортер на БТА Муса разказа, че в творбите му е застъпен родопският фолклор, защото корените му са оттам. Неговите баба и дядо са от малкото селце Орцево, преселили са се в Североизточна България и по-точно в Лозница, преди повече от 60 години. Родителите на младежа са родени тук, но семейството пази спомена за „Родопите и онзи красив край“, както той се изрази. „Впечатляват ме носиите и природата. Пресъздават такива сцени, защото имам сантимент към тях, намирам ги за красиви и смятам, че никога не е късно да се припомня миналото“, каза още Муса Пашов. 
Момчето добави, че съучениците му се радват на творбите, получава подкрепа от семейството и учителите си. „Съветвам се и подготвям творбите си с подкрепата на преподавателя по изобразително изкуство Силвия Малинова, макар че вече не изучавам рисуване. Благодаря на всички за подкрепата и вярата в моите творби“, каза авторът, след като разбра, че е победител в двете категории. 
Муса Пашов е категоричен, че ще продължи да се занимава с фотография, която е негова „страст“. 
Отличията за младежа са поредни – през тази година той печели в национален конкурс в Кърджали, а през миналата – отново Голямата награда от конкурса в Израел. През миналата година участва и спечели в Третия регионален фотоконкурс за снимка с послание на тема „Магията на родното“ в Търговище. През декември 2023 г. Пашов подреди благотворителна фотоизложба в родния си град Лозница. 
„Всичко това е резултат от труда на ученици и учители. Работи се последователно и неминуемо успехите идват“, коментира през БТА директорът на Първо СУ Мария Манева. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари