НачалоСвятУкрайна алармира за риск от ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ

Украйна алармира за риск от ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ

алармира за повишаване на риска от ядрен в Запорожа ядрена централа. Редица страни поискаха руските войски да се изтеглят от станцията. Според Москва Западът прави всичко възможно да не допусне международни експерти, предаде .

Запорожката ядрена централа – най-голямата в – беше завладяна от руските сили още в първите дни след нахлуването в Украйна на 24 февруари. През последната седмица Киев и Москва си разменят обвинения за обстрел на станцията.

Поредният обстрел на град Енергодар в близост до Запорожката ядрена централа предизвика нови изявления на Украйна и Запада и на за провокации от другата страна.

Искане за незабавно изтегляне на руските войски беше отправено в съвместно изявление на всички страни от ЕС, както и , Великобритания, Норвегия, Австралия, Япония, Нова Зеландия и други държави. Според тях това ще позволи на Международната агенция за атомна енергия да извърши та си“ своевременно и при безопасни условия“.

Москва обаче твърди, че полага всички усилия за пристигане на експертите. Според говорителя на външното министерство Мария Захарова Киев и Западът се стараят да не допуснат това. От администрацията на Запорожка област също обвиниха Украйна в провокации и поискаха санкции за обстрела, както и въвеждане на „режим на тишина“ около централата.

Украинският Володимир Зеленски заяви, че в близко бъдеще парламентът ще трябва да вземе решение относно удължаването на военното положение и общата мобилизация в страната:

„Колкото по-силна е Украйна, толкова по-слаба е Русия, а следователно и толкова по-малко време ще продължи тази война и всеки в Украйна, всеки в свободния свят трябва да рави всичко, което е по-силите му и всичко възможно, за да може Русия и тези които подкрепят войната да плащат все по-голям цена за руския държавен терор“.

Украинската армия обяви, че е отблъснала настъпления по четири направления в Донбас, а руснаците продължават ударите по населени места.

Според ТАСС украинските сили са обстрелвали жилищен район на Енергодар. Русия обвинява украинската армия и в удари срещу цивилни цели в Донецк и Макеевка.

Междувременно първият нает от ООН кораб отплава от украинското пристанище Пивденний с 23 хиляди тона пшеница за Етиопия. Общо 16 кораба вече тръгнаха от Украйна след сключването на споразумението с посредничеството на ООН и Турция.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО