УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив придоби най-високия сертификат за диагноза и лечение на исхемичен инсулт

Клиниката по нервни болести към Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) “Свети Георги” ЕАД – Пловдив бе удостоена със сертификат Diamond Statu за високите си постижения в лечението на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт. Това е една от най-престижните оценки на европейско и световно ниво от международните платформи ANGELS и RES-Q, които са под егидата на European Stroke Organization (Европейската организация по инсулт) и World Stroke Organization (Световната организация по инсулт), съобщиха от лечебното заведение. 
В случаите с исхемичен инсулт се събират статистически данни, описващи целия път на пациента от постъпването му в Спешното отделение на болницата до момента на изписването. Сред водещите критерии са колко бързо е направена компютърната томография, времевият интервал от постъпването в болницата до започване на тромболиза или тромбектомия, както и изпълнените допълнителни диагностични и терапевтични процедури, посочиха от болницата. Възможните оценки след анализ на показателите включват следните степени: Gold status – за постигнати добри резултати; Platinum status – за много добро ниво; Diamond status – най-високата достижима степен на отличие.
“Достигането на Diamond status от Високоспециализирания мозъчносъдов център на УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив стана възможно от седем месеца насам, откакто в болницата се извършват и невроинвазивни процедури (тромбектомии). Придобиването на най-високия статут потвърждава ефективността и бързината, с която се извършват всички отделни етапи на диагнозата и лечението в първите часове след исхемичния инсулт“, каза началникът на Клиниката по нервни болести проф. д-р Пенка Атанасова.
По думите ѝ този сертификат потвърждава отличната колаборация със специалистите от Спешното отделение, Отделението по образна диагностика, Клиниката по неврохирургия, Клиника по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ), Клиничната лаборатория и други болнични звена. Университетската болница притежава необходимия човешки ресурс, техническа обезпеченост и собствен вътреболничен алгоритъм за оказване на качествена помощ на пациентите с остър мозъчен инсулт, допълни проф. Атанасова.
В момента в България има още три лечебни заведения с такъв висок статут, които са в София. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари