НачалоИкономикаУнгария планира да инвестира 16 милиарда евро до 2030 г., за да...

Унгария планира да инвестира 16 милиарда евро до 2030 г., за да намали зависимостта си от газа

Унгария планира да инвестира близо 16 милиарда евро до 2030 г., за да увеличи производството на електроенергия и намали зависимостта си от вноса на газ, най-вече от , заяви министърът на технологията и промишлеността Ласло Палкович, цитиран от Ройтерс.
По силата на дългосрочен договор, подписан миналата година преди началото на войната в , Унгария ще получава 3,5 милиарда куб. м годишно газ през България и Сърбия и още 1 милиард през Австрия. Договорът е за срок от 15 години.
През юли правителството на Виктор Орбан отмени наложения преди близо година таван на цената на горивата за домакинствата, които ползват много газ, което според Палкович би трябвало да доведе до спад на потреблението.
Според министъра обаче са необходими и други стъпки, за да може към 2030 г. потреблението на газа да спадне до 26 на сто от енергийния микс срещу 35 на сто сега.
По думите му през 2024 г. инсталираните соларни мощности ще достигнат 8 гигавата, о търсенето от страна на бизнеса ще налага нови и нови инвестиции в сектора. Правителството ще излезе с по-детайлни планове за инвестиции през октомври.
Палкович освен това посочи, че се планира удължаване на живота на съществуващите реактори в ядрената централа „Пакш“ с две десетилетия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО