Университетът по хранителни технологии в Пловдив бе домакин на международен симпозиум за храната на бъдещето

Университетът по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив бе домакин на международен симпозиум за храната на бъдещето, съобщиха за БТА от висшето учебно заведение. Това е първото издание на международния симпозиум на тема “The 3S Concept for Food Future: Safety, Security and Sustainability”. В него участваха около 150 специалисти, а основното им послание е храната на бъдещето да бъде безопасна не само за потребителите, но и за планетата, добавиха от висшето училище. 
В рамките на еднодневния форум бе проведена и заключителна конференция на проекта „SafeFood4EU“, координиран от УХТ и финансиран по програмата „Еразъм+“. В събитието се включиха представители на партньорите по проекта ‒ Университет на Бон, Германия и Университет AERES, Нидерландия, както и гост-лектори от водещи университети в Португалия, Турция, Гърция и България. 
„Форумът отразява нарастващата роля на УХТ като научноизследователски център, предлагащ решения за проблемите пред хранителния сектор, свързани с устойчивостта на производството и продоволствената сигурност”, заяви ректорът проф. Галин Иванов. 
Успешно завършващият международен проект „SafeFood4EU“ е финансиран в новия програмен период (2021-2027) по програма „Еразъм+“. “Основният резултат от изпълнението на проекта е разработеното интердисциплинарно учебно съдържание в областта на осигуряването на безопасни и здравословни храни, произведени при щадящи за околната среда условия”, обясни проф. Георги Георгиев, оперативен координатор на проекта. Разработените учебни материали включват професионален речник, улесняващ и подобряващ експертната комуникация, и интерактивни лекционни курсове и практически казуси в двете основни тематични области на проекта ‒ качество и безопасност на храните и устойчиви агрохранителни системи.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари