Университетът за национално и световно стопанство открива днес академичната 2023/2024 учебна година

Рекламирай в beZpartien.bg

Тържественото откриване на новата академична 2023/2024 учебна година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) ще се състои днес от 10:00 ч. в аула „Максима“, съобщи пресцентърът на висшето училище.
Церемонията ще бъде открита от министъра на образованието и науката проф.д-р Галин Цоков, уточняват от УНСС.
Официалното откриване ще се предава онлайн на сайта и във Фейсбук профила на университета.
Според ректора проф. д-р Димитър Димитров на прага на новата академична година УНСС може да се похвали с изключително успешна кандидатстудентската кампания със силен акцент върху дигитализацията, онлайн кандидатстването и онлайн записването. В хода на кампанията се проведоха много срещи с общини и училища, организирани бяха „Дни на отворените врати“, имаше предварителни матури и състезания в УНСС. Броят на кандидат-студентите е нараснал с около 20 процента, което е своеобразен връх за последните години. Всички бройки в държавния план-прием за бакалаври в 53 специалности и в специалността „Право“ за образователно-квалификационната степен „магистър“ след средно образование бяха запълнени. 
От тази година университетът реализира първите съвместни програми в България между два университета по новия Закон за висше образование – в случая с Тракийския университет (ТрУ). Сериозен брой млади хора кандидатстваха в съвместните програми и проявиха голям интерес да учат в новите специалности „Киберсигурност и електронно управление“ и „Компютърна обработка и анализ на данни“.
УНСС ще посрещне своите възпитаници в уютна и реновирана учебна среда и материална база. В момента се работи по модернизацията и цялостното обновяване на Библиотеката на университета. 
По линия на студентските общежития, УНСС има общо 12 блока и предлага близо 5000 места. По голямата част от студентските общежития са напълно реновирани. 70 процента от цялата база е обновена, санирана, сменена е дограмата, изградени са нови сервизни помещения. Останалите 30 процента от базата, а именно блок 9, 40 „А“и 38 са санирани и със сменена дограма. Университетът ще участва в новата програма на Министерството на образованието и науката за отпускане на целеви средства за основен ремонт отвътре на тези три общежития.
В два блока със собствени усилия УНСС изгради модерни детски стаи – в блок 53 „Б“, където има 11 деца, и в 55 „Г“, където децата са 27. Направена е и нова читалня в 53Б с wi-fi, както и библиотека с учебници и книги, оставени от бившите студенти.
УНСС вече разполага и с кабинет за долекарска помощ. Кабинетът е снабден с всичко необходимо за първа долекарска помощ – апарат за кръвно налягане и изследване на кръвна захар, медикаменти от първа необходимост. Има на разположение и спешен шкаф за първа помощ.
УНСС е един от първите университети в България, които обръщат сериозно внимание на внедряването на зелената енергия, и първият, който подписа договор и изгради фотоволтаична инсталация за производство на независима и по-евтина електроенергия. Финансирането на проекта е по ЕСКО договор с „Прострийм груп“ и е за близо 3 милиона лева. При този тип договор, университетът не плаща сумата за изпълнение на обществената поръчка, а разходите се изплащат през цената на електроенергията. Двата фотоволтаични парка в УНСС са изградени върху покрива на университета и на новоизградения модерен закрит паркинг. Фотоволтаичната инсталация ще покрие 50 процента от необходимата електроенергия на университета, на годишна база. 
Изграждането на системата за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) е част от политиката на университета. УНСС е институция, ангажирана с устойчивостта и това е още една голяма стъпка към превръщането на университета в „зелен“ университет. Предприети са и редица други мерки за енергийна ефективност. Спортният комплекс „Бонсист“ на УНСС се сдоби със система за енергоспестяващо интелигентно осветление. Общата стойност на проекта е 120 000 щатски долара, осигурени в по-голямата си част от Асоциацията за информация за околната среда в Тайван (TEIA) по силата на договор с УНСС за изпълнение на проект за интелигентно осветление, пестене на енергия и преход към здрава планета и нов дигитален свят. В изпълнение на програмата за енергийна ефективност в УНСС, в момента се изгражда система „Умен дом“, която ще позволи икономия на до 40 процента на изразходваната енергия от електро- и топлопреносната система на университета.
Програмата по откриването на академичната учебна година на УНСС включва разнообразни събития. В 10:00 ч. в аула „Максима“ ще се проведе официалната церемония по случай откриването. В 11:00 ч. ще бъдат поднесени венци на паметника на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС. От 12:00 ч. ще има срещи на първокурсниците с ръководствата на факултетите и с катедрите по специалности. От 13:00 ч. ще бъде открит барелеф на проф. д.ик.н. Михаил Динев, ректор на УНСС в периода 1989-1990 г., дългогодишен преподавател и ръководител на катедрата „Финансов контрол“ и декан на Финансово-счетоводния факултет от 1998 до 2000 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *