Университетската болница в Бургас кани кръводарители и техни приятели на акция по кръводаряване

Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) в Бургас призовава кръводарители и техни приятели да се включат в акция „Кръводари и приятел покани“. Тя ще се проведе в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ утре, съобщиха от лечебното заведение.
Идеята е на заместник-директора на болницата д-р Светослав Тодоров, неврохирург и редовен кръводарител, който първи ще даде старт утре със свои приятели. Целта на акцията е всеки, който се включи, да покани и приятел. Така освен, че ще се помогне на непознати хора в нужда, идеята за доброволно и безвъзмездно кръводаряване ще се разпространи сред повече хора. Началният час е 8:00. 
Лятото е сезонът, в който Бургас става притегателен център за много български и чуждестранни туристи и населението на областта нараства до 2 млн. души. За съжаление точно през този сезон се увеличават и пътно-транспортните произшествия, постоянен остава броят на операциите и ражданията, както и броят на хората със заболявания, налагащи редовно кръвопреливане. Ако всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години дарява кръв редовно два пъти в годината, призивите за спешни акции за нуждаещи се драстично ще намалеят, казаха от болницата и добавиха, че освен ползата за организма на кръводарителя, той получава два дни платен отпуск.
БТА припомня, че вече е в сила и решението на Общински съвет – Бургас за поощрение на дарителите с ваучер за безплатно посещение на една от трите туристически атракции в Бургас – остров „Света Анастасия“, туристическия комплекс Ченгене скеле, туристическия комплекс Акве Калиде. Ваучерите се получават в Туристическия информационен център (срещу сградата на Общината) при представяне на бележката, която Отделението по трансфузионна хематология издава на кръводарителите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари