УНСС и община Цариброд отправят общ апел за изграждане на временен контролно-пропускателен пункт

Рекламирай в beZpartien.bg

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. д-р Димитър Димитров и кметът на община Цариброд, Сърбия, Владица Димитров подписаха споразумение за сътрудничество. С обсъждането да направят общ апел към вицепремиера и външен министър в оставка на България Мария Габриел за изграждането на временен контролно-пропускателен пункт (КПП) започна срещата, съобщи пресцентърът на висшето училище.
Идеята е КПП да облекчава трафика през натоварения летен период, тъй като това е много важен коридор, през който преминава основният поток на турските граждани, работещи в Европа. 
„Затруднява се придвижването на хората между двете страни. Ние имаме 700 работници в Драгоман, Сливница, Костинброд, Божурище, както и студенти, без да броим българските туристи, които са над 10 000 месечно“, каза кметът Владица Димитров. „За нас е изключително важно България да помогне на районите, населени с българи. Както Унгария работи за малцинството си в Сърбия, така и България трябва да е по-активна“, допълни кметът. 
Неофициално българите в Сърбия наброяват 17 000, а по официални данни те са над 12 000, съобщиха от общината. 
Ректорът проф. Димитър Димитров подчерта, че УНСС е един от най-големите университети в България с близо 20 000 студенти, дал на държавата 150 министри и десет министър-председатели. „Това ни задължава да поддържаме много високо ниво“, каза ректорът. Той сподели за инициативата на УНСС да подкрепи общините в задържането на младите хора.
Подобни споразумения са подписани с общините Петрич, Сандански, Ямбол, Плевен, Велико Търново, Ловеч и други.“Идеята ни е общините да работят с университетите, да търсим модели с местния бизнес и с местните власти как да се задържат младите хора. Трябва да бъдем по-активни заедно“, каза проф. Димитър Димитров и допълни, че важна част от сътрудничеството ще бъдат съвместни проекти за стимулиране на местното развитие, трансграничното сътрудничество и просперитета на младите хора.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *