Устойчивост в политиката може да се гради само ако тя почива на ясни принципи и ценности, каза президентът Румен Радев

Рекламирай в beZpartien.bg

Устойчивост в политиката може да се гради само ако тя почива на ясни принципи и ценности. Прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани. Това коментира президентът Румен Радев в Банско.
Радев отговори на въпрос, свързан с предстоящата ротация в правителството на 6 март. Президентът увери, че ще изпълни Конституцията и след консултациите с политическите сили ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. 
На въпрос за вариант премиерът да е и външен министър, Румен Радев коментира, че не иска да се намесва в работата на правителството и това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори. Според него това, което остава като впечатление в българските граждани покрай този въпрос, е, че всъщност няма толкова голямо значение кои ще бъдат „пешките“ на властовата дъска в ролята на министър, защото виждаме, че решенията се вземат от други хора, на друго място. 
Според президента истинската тема на деня е на съвсем друго място, като той посочи случая с Мартин Божанов – Нотариуса. По думите на държавния глава разнищването на този случай е залог дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава. 
Румен Радев коментира и протестите на земеделците, част от които се очаква да протестират и през следващата седмица. Президентът каза, че избухналите протести навсякъде в Европа показват, че Европейският съюз се разминава като амбиции и възможности за разрешаване на този проблем. „Ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и своята конкурентоспособност, тя трябва да се вслуша в гласа на земеделските стопани и да предприеме мерки навреме, каза още държавният глава. 
Румен Радев е на посещение в Банско, където тази сутрин се срещна с кмета на курортната община Стойчо Баненски и наблюдава спусканията за Световната купа по ски алпийски дисциплини и най-добрият ни алпиец Алберт Попов, преди състезанието да бъде отменено поради лоши метеорологични условия. Пред журналисти президентът коментира и амбицията на България да бъде домакин на Младежки зимни олимпийски игри. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *