Уверена съм, че скоро ще имаме и дата за отпадане на контрола върху сухопътните граници, заяви Йорданка Чобанов, ръководител на Представителството на ЕК в България

Рекламирай в beZpartien.bg

Уверена съм, че съвсем скоро ще имаме и дата за отпадане на контрола върху вътрешните сухопътни граници. Европейската комисия остава плътно до България в този процес. Това заяви Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България, която взе участие в церемонията на Летище София по символичното отваряне на шенгенските граници на страната ни по въздух. 
„От днес България е пълноправен член на Шенгенското семейство. Това е момент на радост и на гордост, на усилия, които българската дипломация в положила в последните 13 години. Както президентът на Европейската комисия каза – исторически момент за Шенгенското пространство, най-голямото пространство за свободно движение в света. Заедно изграждаме обединена и силна Европа“, отбеляза Чобанова. 
Членството ни в Шенген ще ни донесе много ползи. Ползи от гледна точка на спестено време, както и ползи от гледна точна на повече възможности за пътуване, туризъм, търговия и развитие на вътрешния пазар. Само за изминалата година над 10 млн. души за минали през летищата в България. Това основно са полети, които са от и до Шенгенското пространство. Убедена съм, че това ще има директно влияние върху живота на хората“, допълни тя. 
По думите ѝ присъединяването на България към Шенген означава още повече сигурност. 
На днешната церемония присъстваха представители на правителството в оставка, сред премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, както и министрите на вътрешните работи и на транспорта Калин Стоянов и Георги Гвоздейков.  Сред гостите бе също Фредерик Мьорис – посланик на Белгия в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *