В 16 РИК Пловдив-град последните секционни протоколи са в процес на обработка

В 9:40 часа тази сутрин последната 472-ра секционна избирателна комисия (СИК) започна предаването на протоколите от гласуването за Народно събрание и Европейски избори в 16 Районна избирателна комисия (РИК) Пловдив-град. Изборната вечер протече спокойно, добрата организация, която успяхме да създадем от РИК, спомогна за почти 12 часа да обработим над 900 протокола, коментира за БТА председателят на 16 РИК Калоян Сухоруков.
Над 80 на сто от протоколите са съдържали грешки. Проблемите в протоколите маже да разделим на три – частично непопълнени протоколи, аритметични грешки и неразбрана логика на протокола и тотално объркани сметки, посочи Сухоруков. По думите му са имали протоколи без почти нито едно вярно число вътре, което отнема много време при обработката им.
Под 15 процента от протоколите са били без грешка. Изводът, който можем да направим, е, че допълнителното възнаграждение не успя да мотивира колегите да направят по-верни протоколи, каза председателят на 16 РИК. Според него трябва да се търси друг вариант, защото се вижда, че изборният процес е доста утежнен. 
Съставите на СИК в годините се сменят, но има почти постоянен състав от 60-70 процента от всички СИК, каза Сухоруков.  По думите му грешките не се дължат на новите хора, защото както има такива, които се справят много добре, но и други, които по никакъв начин не са се опитали да вникнат в смисъла на задълженията, които трябва да изпълняват. 
Общият брой на избирателите в Пловдив-град е 303 262 за народни представители и 294 249 за членове на Европейския парламент. Общо 2130 избиратели гласуваха за първи път. На територията на Пловдив-град бяха образувани 472 избирателни секции. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари