beZpartien

В 3-та авиобаза започва съвместната подготовка на личен състав от българските ВВС и от Въздушната национална гвардия на щата Тенеси

Рекламирай в beZpartien.bg

Интензивна седмица на обучение и тренировка ще преминат български и американски военнослужещи в 3-та авиационна база, където ще се състоят паралелно две съвместни подготовки – Falcon Defender – 2023 и Falcon Responder – 2023, с участието на инструктори и военнослужещи от Въздушната национална гвардия на щата Тенеси, САЩ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). 
Целта на учението Falcon Responder – 2023 е съвместна подготовка и усъвършенстване на знанията и уменията на личен състав от ВВС по аварийно-спасително осигуряване и пожарна защита на авиационна база. В рамките на пет дни обучаеми от двете страни ще повишат теоретичната и практическата си подготовка на тренировъчен терен.
Falcon Defender – 2023 е трета по ред тренировка с партньорски екипи от Въздушната национална гвардия на щата Тенеси, в която акцентът е в повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на личния състав при охрана и отбрана на авиобаза. 
И двете учения доказаха в предходните години своята практическа полза от съвместното взаимодействие на българските и американските военнослужещи при изпълнение на задълженията им, свързани с ключовите сектори на сигурност и охрана, пожарна безопасност и аварийно-спасителни дейности на авиобаза, посочват от МО. 
С модернизацията и изграждането на новата летищна инфраструктура на авиобазата в Граф Игнатиево, където предстои да бъдат приети на въоръжение новите многоцелеви изтребители F-16 Block 70, се повишават и изискванията към тези организационни и функционални звена, което се постига с обучение и практическа натренираност на военнослужещите в международна среда, отбелязват още от министерството.
България беше домакин на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2023“, която се състоя от 5 до 20 август в районите на авиобаза Безмер и летище Чешнегирово. В „Тракийско лято“ участваха сили и средства от МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции и формирования от ВВС на САЩ в Европа – с три транспортни самолета С-130. Съвместната подготовка се прави над 15 години и допринася ВВС и Силите за специални операции да придобият опит при реално взаимодействие в международна среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *