НачалоБългарияВ 9363 секции у нас ще се гласува с машини

В 9363 секции у нас ще се гласува с машини

Срокът изтича точно в полунощ на шести септември – доо сме в национален празник може, след това не. Методът за подаване на заявления за гласуване в чужбина през страницата на ЦИК е по-доминиращ и го предпочитат. До момента са близо 28896 електронни заявления Страните, за които има традиционно повече заявления, няма изненада – Турция, Великобритания, Германия, Испания, . Това обяви Цветозар Томов в изявление на ЦИК пред те по повод организацията на изборите.

Около 2 пъти по-малък е броят на тези подадени заявления в сравнение със заявленията за гласуване в чужбина през периода за изборите през ноември – тогава са били малко под 60 000. Според Томов причината е либерализираният режим за откриване на секции.

Секциите извън страната се очаква да не са повече от 800, а 290 от тях ще са с машинно гласуване. 9363 са секциите в страната, в които ще се гласува с машини, 1104 – с две машини.

Зам.-председателят на ЦИК Матева информира, че след жребия вчера една от партиите не се е регистрирала в нито един изборен район. Това е партия „Единна Народна Партия“ с номер 21, като този номер няма да фигурира в бюлетините: „Просто няма да имаме номер 21 – по същия начин „Национално Движение Единствено“ нямат регистрирани листи в и и в тези бюлетини в страната няма да фигурира името и номера на тази партия“, допълни още тя.

За гласуване по настоящ адрес гражданите трябва да подадат заявление до 17 септември до кмета на съответното населено място – на място в Общинска администрация или електронно чрез сайта на ГД ГРАО.

Минимум 10 заявления пък са необходими за създаване на подвижна избирателна секция – до 17 септември е срокът за подаване за заявление за гласуване в такава секция.

Матева обърна внимание и на рубриката въпроси и отговори и често задавани въпроси на сайта на ЦИК – всички въпроси, поставени по телефони или електронна поща, имат своите отговори в тези рубрики, нека гражданите търсят отговорите първо там, а след това да се обаждат.

Одобрени са колко ще са демонстрационни машини, които ще се изпратят в областните администрации, но не се знае кога ще бъде възможно това. „Някъде към 6-7 септември най-рано ще бъдат по областните администрации“, подчерта тя.

ЦИК не показа готов образец на бюлетината: „Вчера утвърдихме техническите изисквания на бюлетината – когато имаме изготвен образец, ще го представим. Това ще е най-вероятно следващия четвъртък“, информира Матева.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО