В АЕЦ „Козлодуй“ ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в пети блок на централата

В АЕЦ „Козлодуй“ от 10:30 часа днес ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в пети блок на централата. В церемонията ще участва служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, поканен е и служебният министър-председател Димитър Главчев, съобщава министерството на енергетиката.
В изпълнение на програмата си за диверсификация на ядреното гориво, АЕЦ „Козлодуй“ сключи договор с „Уестингхаус Електрик Швеция АВ“ за доставка на гориво за пети блок. Първата пратка пристигна през април и по време на плановия годишен ремонт на блока се извършва зареждане на касетите за използване.
Диверсификацията на свежото гориво е ключов приоритет в работата на АЕЦ „Козлодуй“. С внедряването на свежо ядрено гориво, произведено в САЩ, се гарантира сигурната и безопасна експлоатация на централата, пишат от министерството. 
На 5 май пети блок беше спрян за планов годишен ремонт и презареждане със свежо ядрено гориво. Тогава бе съобщено, че в изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй“ за диверсификация в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от американската компания „Уестингхаус“.
Процесът на подготовка за преминаването към горивото на „Уестингхаус“ започна през 2019 г. с подписването на договора с компанията. През това време са преминати няколко етапа, като са били осигурени и необходимите документи, които се изискват от Агенцията за ядрено регулиране, припомни по-рано тази седмица изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов. На 22 април в резултат на положителни становища на инспекторите на агенцията бе издадено разрешение за поетапен преход на пети блок от руско на американско гориво, посочи на брифинг в края на април председателят на АЯР Цанко Бачийски.
Очаква се пети блок да заработи в паралел с електроенергийната система в средата на юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари