В Антарктида отиват лекари с опит, свикнали със суровите условия в планината, казва д-р Иван Ангелов, участвал в 17-ата и 20-ата антарктически експедиции

В Антарктида отиват лекари с опит и свикнали с по-суровите условия в планината. Това каза за БТА д-р Иван Ангелов, който е участвал в качеството си на лекар в 17-ата и 20-ата антарктически експедиции. Той бе гост в Националния пресклуб на БТА в Ловеч за представянето на броя на списание ЛИК с тема „Българската наука на Антарктида“. Присъства и областният управител на Ловешка област Дора Стоянова.
Събитието се състоя чрез видеовръзка с всички пресклубове на БТА в страната и в чужбина. 
„За пръв път отидох като лекар в края на 2008 – 2009 г. – 17-ата антарктическа експедиция. Тогава работех в Клиниката по неврохирургия в болница „Токуда“. Поканиха ме от Антарктическия съюз като неврохирург и като лекар на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. Опитът в това отношение дава предимство, защото условията на Антарктида са сериозни и хората, които са там, се нуждаят от компетентно мнение и лечение“, посочи д-р Ангелов. 
По думите му всички участници в тези експедиции предварително преминават задълбочени медицински прегледи. 
„Моята задача беше да осигуря здравето на участниците, да се грижа за тях. Не се случиха сериозни проблеми и в първата, и във втората експедиция, в която бях през 2011 – 2012 г. Имаше леки травми и наранявания, които се случват и в обичайния живот“, добави лекарят.
Той разказа, че при всяка експедиция има двама лекари, като единият отива с първата смяна, а другият го сменя и стои до края.
„Оборудването в самата база беше на много добро ниво, сега е още по-добро. Не сме изпитвали затруднения. Условията са както в средно българско семейство. В базата имахме всичко, от което се нуждае един лекар – ЕКГ-апарат, превързочни материали, инструментариум за елементарна хирургична намеса“, каза още д-р Ангелов.
По думите му самият той е преминал през голяма подготовка, защото „един хирург трябва да познава доста терапевтични методи и заболявания“.
Особено преживяване за него остава преминаването през протока Дрейк. „Вълните са огромни. Много хора имат световъртежи, гадене, повръщане т. нар. морска болест. Другата емоция е слизането от кораба до базата с лодки“, разказа още д-р Ангелов, за който участието му двете експедиции си остава голямо приключение.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари