В арт ателие се превърна местността „Пчелина“ край Разград за десет живописци от страната

В арт ателие се превърна местността „Пчелина“ край Разград за художници от страната. Те са участници в десетото издание на Международния пленер „Мистика и реалност“, организиран от Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ с подкрепата на Община Разград.
Творческият форум се провежда всяка четна година, като целта е стимулиране на търсенията и експериментите на художниците, обогатяване на творческите им контакти и е начин за попълване колекцията на галерията, каза за БТА директорът на Художествената галерия Тодор Тодоров. Той посочи, че пленерът се е доказал много през годините, като във форума са участвали десетки български и чуждестранни творци.
Тази година живописната местност „Пчелина“ е място за творческо вдъхновение за осем български и двама румънски художници. Тук цветовете на Лудогорието с четките си улавят и ги пресъздават върху платната си Мариана Константинеску и Георге Коман от румънския град Констанца. Местността е поле за изява и за Албена Щениовска от София, Христо Христов, Йордан Нарлиев и Илия Янков от Варна, Валентин Узунов от Ловеч, Камбер Камбер от Момчилград, Тодор Тодоров и Деян Михайлов от Разград. Всеки от тях ще нарисува по две платна, които ще обогатят фонда на разградската галерия. Повечето от художниците участват за пръв път в пленера и споделиха с кмета Добрин Добрев, който се срещна днес с тях, впечатленията си както от организацията на събитието, така и от красотата на региона, която ще вплитат в своите творби. 
Албена Щениовска определи Лудогорието като мистичен и вдъхновяващ край, в който идва за пръв път. Тя отбеляза, че творбите й са в абстрактната форма като изказ, но по думите й винаги се вдъхновява от природните картини и се получава един магичен реализъм. „В картините ми присъства предимно морето, а сега за мен е предизвикателство да пресътворя в тях тази дива луда гора“, допълни художничката.
Директорът на Художествената галерия в Ловеч Валентин Узунов също бе впечатлен от обстановката и природата. „Надявам се усещането на природата в тази местност да се пренесе с цветността си в платната ми“, каза Узунов.
Художниците бяха впечатлени и от възможностите за отдих, които предлага на жителите и гостите на Разград местността „Пчелина“, а кметът Добрин Добрев им разказа и за различните културни и спортни събития, които традиционно се организират в местността.
Пленерът ще завърши с обща експозиция с творбите на авторите, която ще бъде открита на 14 юни в Художествената галерия в Разград. 
„Мисля, че в причудливата местност „Пчелина“ всеки един от творците ще създаде с вдъхновение разнообразни картини, с разнообразни теми и техники, които ще са приятна изненада за ценителите“, каза директорът на разградската галерия Тодор Тодоров и покани жителите и гостите на Разград на откриването на изложбата.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари