В Брацигово разказите за смелост и саможертва са мост към предците, каза президентът Румен Радев

За мен е чест да бъда тук, където най-светлите и трагични събития са родова памет, семейни спомени и лична съдба, където всяко място носи история и където разказите за смелост и саможертва са мост към предците. Това каза в словото си президентът Румен Радев пред стотици жители и гости на Брацигово на честването на 148 години от Априлското въстание в Брацигово. 
Израсли в полите на древните Родопи, брациговчани са пример за свободен дух и мъжество. Така е днес, така е било в решителните дни на Априлското въстание. Както умелите ръце на брациговските майстори са издигали здрави каменни сгради, така упорито се е въздигала и вярата в свободата и тук са се полагали темелите на нова свободна България, добави държавния глава.
Радев посочи, че Брацигово посреща с невиждана радост вестта за бунта през 1876 година. Той припомни думите на Захари Стоянов, че „Брацигово въстава цяло, като един човек“. „Градчето посреща жадните за кръв и плячка башибозушки орди с тътена на черешови топчета. Шестнайсет дни в неравен бой удържат на техния пристъп. Неповторим остава светлият лик на Васил Петлешков, отказал да престъпи клетвата си и да отстъпи от достойнството си на човек. Петлешков избира съзнателно и решително мъчителната смърт, за да стане завинаги един от праведните светци на българската национална революция“, отбеляза Румен Радев.
Президентът заяви, че думите на Васил Петлешков: „Сам съм други няма, аз заповядвах, други не търсете“ и днес свистят като плесница в лицето на онези, които панически бягат от отговорност и всячески се опитват да я прехвърлят другиму. „Вече 148 години подвигът на Брацигово остава един от символите на Априлското въстание, оставило след себе си 30 000 жертви. В борбата за свобода загива цветът на нацията – онези, за които тя бе по-скъпа от живота. Тяхната саможертва- осъзната и приета, стресна цяла Европа. След героизма и кървавия погром на въстанието никой вече не дръзна да оспори, че българският народ заслужава своята свобода“, заяви още президентът.
По думите му днес от нас, признателните потомци, зависи да пренесем във времето всеотдайността и родолюбието на предците ни. Нашият дълг към всички онези, които саможертвено разпалиха пожара, за да възкръсне и пребъде България, каза в заключение държавният глава.
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на представителните роти от Асеновградския гарнизон.
Честванията в Брацигово завършиха с тържествена заря- проверка. 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари