В Брезник откриха тридневния Граовски събор „Видовден“

Със слово на кмета на Брезник Васил Узунов и спектакъл на ансамбъл „Гоце Делчев“ започна Граовският събор „Видовден“.
Традиционно той се провежда в последните петък, събота и неделя на месец юни, когато брезничани отбелязват по стар стил празника Видовден.
В тези три дни градът на брезите е център на многолюдно веселие, на емоционални приятелски и родови срещи. Откриването на Граовския събор уважиха областният управител Людмил Веселинов, народният представител Димо Дренчев, кметът на Радомир Кирил Стоев и други гости.
Кметът на Брезник Васил Узунов приветства гостите на празника.   
„Днес предания и обичаи се преплитат в минало и настояще. Изпълват ни с емоции, които предаваме и на нашите гости, идващи за празника всяка година. През тези празнични дни пред нас ще се разкрие богатството на фолклора със своята автентичност и ще се обединят поколенията, изразявайки обичта си към тази традиция. За това, всички ние, нека да отворим сърцата си и да се насладим на прекрасния граовски събор Видовден“, каза кметът.  
Областният управител на Перник Людмил Веселинов също поднесе поздрав към присъстващите. 
„Това е събор, който извира от една вековна традиция, от недрата на земята. Свързан е с историята и бъдещето. Той показва, че може да има устойчивост, предвидимост и традицията е жива благодарение на вашите усилия да опазите този празник, да превърнете Граово в емблема на цялата ни област“.
По повод Видовден, Узунов връчи плакет на мъжкия отбор на футболен клуб „Чорни“, класирал се на първо място в Областното първенство по футбол за сезон 2023/2024 година.  
Празникът на Брезник и цяло Граово продължава до неделя. Утре предстоят традиционните турнири по футбол и волейбол за ветерани, както и демонстрации по карате. В следобедните часове самодейни колективи от общината и гостуващи читалища ще изнесат фолклорна програма. Вечерта на утрешния ден ще продължи с концерт на популярния изпълнител Владимир Ампов – Графа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари