В Бургас ще бъдат осигурени 125 електрически велосипеда за ползване под наем

Рекламирай в beZpartien.bg

Общо 125 електрически велосипеда ще бъдат предоставени за ползване под наем на бургазлии и гости на града. Цената за ползването на такъв велосипед в рамките на час ще бъде да бъде 2.00 лв., съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.
Новите колела ще бъдат позиционирани на десетина площадки в различни точки на града, като тяхното местоположение може да се прецизира в зависимост от търсенето на услугата.
Реално наемането на електрически велосипед ще бъде възможно от средата на април. Това ще става чрез мобилното приложение „Burgas Bikes“ за Android и iOS на Apple. То е разработено от телекомуникационна компания в България по поръчка на Община Бургас, информираха от пресцентъра ѝ. След сканиране на QR код, приложението може да бъде свалено на мобилен телефон и след регистрация да се пристъпи към наемане. 
Велосипедите ще може да се връщат само на специализираните площадки, където ще бъдат разположени за ползвателите. Местата ще бъдат маркирани ясно и точно в приложението. По този начин ще се избегне безразборното им изоставяне на различни места в града.
В електронната платформа всеки ще може да разгледа специалната карта, на която са отбелязани свободните превозни средства, както и да се направи резервация за наемане на велосипед.
Приложението ще дава още информация за тарифите и таксите за предоставяната услуга, както и възможност за плащане с дебитна или кредитна карта.
Осигуряването на новите велосипеди за обществено ползване има за цел да насърчи използването на алтернативни начини за придвижване в града и разглеждане на неговите природни дадености и туристически атракции. По този начин ще се ограничи използването на автомобили и замърсяването на въздуха с вредни емисии. 
Електрическите велосипеди са направени от олекотена алуминиева конструкция. Всеки от тях е оборудван с необходимите компоненти и може да се използва и като обикновено колело, задвижвано чрез въртене на педали. 
БТА припомня, че от 2013 година Община Бургас предоставя услугата „велосипед под наем“.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *