В деня на светите братя Кирил и Методий ловчалии отбелязват празника на своя град

В деня на светите братя Кирил и Методий ловчалии отбелязват празника на своя град, както и на катедралния храм в центъра на Ловеч. Празничната програма ще започне именно в храма с Божествена Света литургия, която ще отслужи Ловчанският митрополит Гавриил.
След това, в 11:00 часа, ще се състои церемонията по тържественото издигане на знамето на Ловеч с участието на почетен караул от военните формирования в Ловеч, смесения хор „Панайот Пипков“ при Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.“ и Общинския духов оркестър.
Към жителите и гостите на Ловеч приветствени думи ще отправят кметът Страцимир Петков и Ловчанският митрополит.
Празничен поздрав ще поднесат деца и състезателни двойки при младежите от Клуба по спортни танци „Зорая“.
Програмата по случай Деня на Ловеч ще продължи в 20:00 часа, когато на сцената на площад „Екзарх Йосиф Първи“ концерт ще изнесе Горан Стоянов Трио, а от 21:00 ч. – Дара Екимова. Вечерта ще завърши с празнична заря.
По-рано през деня на тържествена церемония ще бъдат връчени ежегодните награди за принос в развитието на икономиката в община Ловеч – бизнесмен и инвеститор на годината.  
БТА припомня, че решението 11 май да е Ден на Ловеч е взето единодушно от Общинския съвет при управлението на първия демократично избран кмет на общината Минчо Диков през 1993 г. Още същата година той е натоварен със задачата да организира празничната програма, която е била изпъстрена с културни и спортни събития.  Тази традиция се запазва и до днес. 
На същата дата през 1901 г. в Ловеч за първи път прозвучава за възхвала на делото на светите първоучители песента „Върви, народе възродени“, обявена днес за химн на българската просвета и култура.
На този ден православната църква почита светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, които са покровители на Ловеч. Днес е и храмовият празник на катедралата в центъра на града, отворила врати през 2017 г.  
„Това е най красивата църква в България по своята архитектура, стенописи, изяществото на иконостаса, на полилеите, които я украсяват“, каза за БТА свещеноиконом Михаил Ковачев, председател на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.
По думите му желанието да се построи този храм датира още от преди около стотина години. 
Според историческите данни още през 1895 година е имало такива намерения от страна на местния митрополит и на видни обществени дейци, но поради историческите обстоятелства тази мечта не се е осъществила през 20-и век, а през 21-и век от митрополит Гавриил. 
През 2005 г. е направена първата копка точно на 11 май, а на 29 ноември същата година е положен и основният камък на катедралата. На 25 октомври 2014 г. е открит параклисът „Въведение Богородично“, който е в приземния етаж, а на 30 април 2017 г. е осветен и централният храм, посветен на светите братя Кирил и Методий, разказа отец Михаил. 
Църквата е трикорабна базилика с четири купола. Централните са издигнати на височина от 25 метра. Построена е на площ от 850 квадрата, но разгънатата площ е два пъти повече и това я нарежда по големина на разгъната площ на второ място след „Свети Александър Невски“ в София, посочи свещеникът. 
„Идейният архитектурен проект е изработен от един от най-добрите гръцки манастири – един от братята на манастир „Свети дух“ в Гърция. След това беше довършен от архитекта Цветана Ковачева. Работният проект беше направен от нея. Стенописите са дело на професор Владимир Аврамов. Това е неговият професионален труд, с който той стана професор. Тъй като църквата е голяма по площ, имаше възможност да бъдат нарисувани много светци и много евангелски събития. Общо можете да видите по стените изписани над 7000 елемента, включващи образите на светиите, на свещени предмети и всякакви други декоративни елементи и иконографски елементи. Голяма част от образите на светиите са нашите родни светци“, разказа свещеноиконом Михаил Ковачев. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари