В деня на своя празник децата на Разград нарисуваха в каква Европа мечтаят да живеят

В Международния ден на детето една от алеите в Градския парк в Разград грейна с цветни рисунки, нарисувани на асфалт. В Деня на своя празник над 150 момичета и момчета се включиха в организирания от Областния информационен център и общината конкурс и твориха на тема „Децата на Разград рисуват Европа”. Инициативата е част от кампанията „Дни на Европа в Разград“, която се провежда традиционно на 9 май. Заради дъждовното време събитията от 13-ото издание на кампанията бяха отложени за 31 май и първи юни. Вчера се проведе колоездачната обиколка на реновирани с евросредства обекти в Разград, а днес предизвикателството беше рисунката на асфалт.
Зам.-кметът на Община Разград и ръководител на проекта, по който функционира Областния информационен център – Зорница Евгениева, приветства участниците в творческата надпревара и им пожела успех и да покажат най-доброто от себе си. Малките художници претвориха в пъстри цветове своя мечтан свят в обединена Европа. Децата нарисуваха Европа като слънце, небе и звезди. Върху асфалта грейнаха знамената на България и Европейския съюз. В детските рисунки бяха изобразени цветни дъги, цветя, приятелски хванати ръце, родният дом и щастливото детство. 
Журито с председател Стоян Михайлов имаше нелеката задача да оценява творбите на децата и да определи най-добрите рисунки. Отличените осемнадесет творци в трите възрастови групи получиха награди – пособия за рисуване. Те бяха връчени от кмета на Община Разград Добрин Добрев. За всички участници като награди останаха тебеширите, както и тениските и шапките с логото на инициативата. 
Малките художници казаха за БТА, че много са се забавлявали. Част от тях заявиха, че се включват в конкурса за поредна година. Родители и много хора, дошли да се включат в празничния детски фестивал „Шарената въртележка“, с интерес разгледаха творбите на децата. По лицата на малките творци грееха усмивки, а алеята се превърна в разноцветно пано, обединило чистите детски представи и мечти за Европа. 
Управителят на Областния информационен център Юлиян Данаилов изрази радостта си от това, че всяка следваща година интересът към инициативите, организирани в рамките на кампанията „Дни на Европа в Разград” расте. „С тях расте и нашето удовлетворение, че темата е важна и интересна и за малки, и за големи“, посочи за БТА Данаилов. Празничното събитие беше изпълнено и с много музика и песни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари