В девет университета в България се обучават 3620 студенти в професионално направление „Социални дейности“

Рекламирай в beZpartien.bg

В девет университета у нас се обучават 3620 студенти в професионално направление „Социални дейности“. Това съобщиха от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА)  в рамките на кръгла маса на тема „Качество на образованието по социална работа в професионално направление 3.4. Социални дейности. Визия за ефективна подготовка на социалния работник във висшите училища“.
Домакин на форума беше Великотърновският университет „Св.св. Кирил и Методий“, едно от водещите висши училища, където студенти от специалността „Социални дейности“ се обучават от началото на 90-те години на миналия век, когато е разкрита специалността.
Конференцията бе открита от ректора на Великотърновския университет проф. Димитър Димитров, който отбеляза, че в месеца на социалната работа всички институции трябва да се обединят, за да повишат качеството на преподаване, качеството на потребяваните социалните услуги и да се задържат младите хора, които искат да се развиват в тази сфера. Приветствия отправиха проф. Елиза Стефанова – председател на НАОА, и доц. Медиха Хамза, представител на Комисията по образованието и науката към Народното събрание.
В работата на кръглата маса участват преподаватели от различни български университети, както и представители от Община Велико Търново и от социалните институции. В системата на социалните услуги, разкрити на територията на община Велико Търново работят над 620 специалисти, завършили специалност „Социални дейности“, от тях почти половината са получили своето образование във Великотърновския университет,  каза за БТА Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности“ в общината. Тя уточни, че Общината е водеща в страната по брой на разкрити социални услуги за хора в различни възрасти и с различни потребности. Необходимостта от специалисти в този сектор от обществения живот ще продължи да бъде трайна тенденция, посочи още Димитрова. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *