В димитровградското училище „Алеко Константинов“ проследяват качеството на въздуха в класните стаи чрез система за мониторинг

Нивото за замърсяване на въздуха в димитровградското Основно училище „Алеко Константинов“ вече е проследяемо чрез новомонтираната система за мониторинг, съобщиха от гражданско обединение „Дишай, Димитровград“. Датчиците са поставени по инициатива на неформалното обединение, подкрепена от Грийнпийс и кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“. 
„Системата за мониторинг проследява нива на въглероден диоксид, температура, влажност и на фини прахови частици в 12 от класните стаи в училището. Част от датчиците имат светлинен индикатор. Когато той свети в зелено, нормите са в граници, при оранжев цвят предупреждението е, че трябва да се пропусне кислород в помещението, а ако цветът е червен, то това е сигнал за замърсяване“, каза за БТА Христо Христозов, представител на „Дишай, Димитровград“. Други от устройствата разполагат с екран и освен да показват остойностени измерените параметри, изобразяват усмихнато, притеснено и намръщено лице, в зависимост от концентрацията на въглероден диоксид в помещението, добави той. 
Приложената на практика идея цели да се осигури благоприятна среда за учениците чрез поддържане на оптимално качество на въздуха, главно в стойностите на въглероден диоксид, тъй като високата концентрация по този показател оказва негативно влияние върху здравето на подрастващите. Основните последствия от повишени нива се изразяват в главоболие, сънливост, раздразнителност и изтощение, като често може да се стигне и до развитие на респираторни проблеми, обясниха още от гражданската организация.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари