В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новата оперетна постановка „Страната на усмивките“ на великотърновския театър

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие на великотърновския театър „Страната на усмивките“. Това каза на пресконференция режисьорът на спектакъла Вера Петрова, която е заместник-директор на Софийската опера и балет. Премиерата ще е на 4 юли от 19 ч. в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ в старата столица, а на 19 юли оперетата ще бъде представена на откритата сцена на Царевец, като част от Оперен сезон „Сцена на вековете“.
„Страната на усмивките“ е рядко поставяно заглавие, особено в България, но за великотърновския театър това е третата му постановка, посочи директорът на културната институция Васил Вълчев. Началото поставят Недялко Ковачев, заедно с Грую Герданников като диригент, през 1985 година. През 2010 година, която е първата в мандата на Вълчев като директор, той започва точно с това заглавие. Тогава екипът съставя маестро Пламен Карталов, припомни Вълчев. Същият екип с малки изключения работи и по сегашната постановка, допълни той. Тази премиера е съвсем различна като концепция и визия, спрямо предишната от 2010 г., посочи Вълчев. Това отново е съвместен продукт между музикалния и драматичния отдел на театъра, като основна роля в постановката имат и актьорите Иван Митев и Стефка Златкова.
Режисьорът Вера Петрова разказа, че идеята за начина, по който да бъде конструирана концепцията за постановката, е дошла от провокацията на директора. „Той искаше да има един съвременен действен спектакъл с 3D мапинг, а в същото време да запазим класическия дух на оперетата. Това постави пред постановъчния екип сериозни задачи да използваме кинематографичен подход, който да бъде приказен“, обясни Петрова. За нея като режисьор ключова се оказва срещата с актьорите Стефка Златкова и Иван Митев, провокирали интересната история, която е червената режисьорска нишка в спектакъла. „Те разказват една легенда за човешкото битие и мирозданието и се надявам да пренесем публиката в един красив фантазен свят“, разкри Петрова. Освен драматургичния текст на двамата либретисти, който е сериозно редактиран, за да влезе в съвременния ритъм на бързина на спектакъла, има и текст, написан от актьора Иван Митев, каза още тя.
За да може зрителят да възприеме по-лесно спектакъла, Мария Колева е намерила абсолютно нов сценографски подход. Тя прави декора под формата на лотос, който е целият свят на героите. Сценографията е много съвременна и некласическа, като идва от класически образи, знаци, легенди и символи в азиатската култура. За още по-силно внушение Лора Руневска и нейният екип създават и силни магически визуални картини.
Солистите Пламен Долапчиев и Теодора Петрова определиха режисьорската концепция като предизвикателство за тях. Както посочи директорът на театъра Васил Вълчев, в „Страната на усмивките“ композиторът Франц Лехар съчетава европейското с източното звучене и използва пълноценно възможностите на симфоничния оркестър. Тази оперета се поставя рядко, защото четирите централни певчески роли са с трудността на оперно заглавие и обикновено се изпълняват от най-добрите певци в света, добави Вера Петрова. „Великотърновският театър разполага с много добри певци и драматични актьори, затова България трябва да се гордее, че има театър, който може да съвмести двете неща“, каза тя, подчертавайки, че артистите работят с изключително внимание към детайла. „Спектакълът се реализира и с помощта на Софийска опера и балет, с която съвместно се опитваме да го направим впечатляващ“, каза режисьорът. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари