В Европейския парламент е важно да има представители на всички интереси в Европа, каза в интервю за БТА евродепутатът Ева Майдел

Рекламирай в beZpartien.bg

В Европейския парламент е важно за демократичните процеси да има представители на всички интереси в Европа така, както гражданите са определили. Това каза в интервю за БТА евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. 
Тя отчете тенденцията, че често европейските избори дават тласък и по-голям глас на по-крайните партии, но не разглежда това непременно като проблем, а като възможност за дебат. „Не се страхувам от това да имаме сблъсък на различни идеи и виждания. Смятам, че традиционните партии, излъчвайки силни кандидати, които имат визия и могат да отстояват трудни позиции, когато се налага, могат да спечелят сблъсъка на тези идеи“, посочи Майдел. Според нея обаче има хора, с които не може да има сблъсък на идеи и политика. „И това са хора като Путин. Това са хора, които не зачитат различното мнение и за различно мнение те убиват. Това са хората, от които ние трябва да се пазим на тези избори и с които не можем да водим дебат на идеи“, заяви Ева Майдел.
По повод предстоящите през юни избори за Европейски парламент Ева Майдел посочи, че „отказът от гласуване е най-крайната форма на протест към политиката“. „Защото ако ти не отидеш да гласуваш, някой друг ще отиде да гласува. И демократичните ни процеси винаги излъчват кандидати, независимо колко хора са отишли да гласуват. Затова когато имаш възможността да гласуваш, е по-добре ти да дадеш своя глас, отколкото някой друг да го направи вместо теб“, коментира българският евродепутат. 
Запитана за оценка за работата на сегашния Европарламент, Ева Майдел каза, че парламентът е показал, че може да взима бързи и конкретни решения, както и да отстоява интереса на европейските граждани и на гражданите в нужда. Това по думите ѝ е сериозно постижение само по себе си. 
„Европейските институции бяха по-единни и по-силни, отколкото някога са били, изправени пред едни от най-големите предизвикателства в последните години –  ковид пандемията, войната в Украйна“, посочи тя. Това, което оттук нататък Европейският съюз трябва да направи, според нея, е „ да запази начина, по който живеем, демократичните ни ценности и да ги отстояваме“. 
„И това може да стане само ако продължим да имаме качеството на живот, което имаме. Това е една от причините защо толкова много хора искат да живеят в Европа, да се развиват в Европа. Но това ще може да стане, ако нашата икономика расте, ако нашата икономика е силна и по този начин можем да подпомагаме всеки един друг процес. Затова е важно конкурентоспособността да бъде следващата важна тема на Европейската комисия“, заяви още Ева Майдел.
Какви са основните характеристики на приетия наскоро европейски закон за изкуствения интелект (ИИ)– AI Act, по който Ева Майдел беше основен докладчик? Какви са гаранциите, които законът залага за това, че  Европа няма да тръгне по пътя на Китай, където ИИ се използва за „социална кредитна система“? Какво не постигна сегашният Европарламент? Какви са плановете на Ева Майдел след юни? И как тя коментира написаното наскоро от „Политико“, че тя е новият български еврокомисар?
Вижте цялото интервю във видеото.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *