В Габрово на 8 юли ще бъде представена процедура за подкрепа за семейните предприятия и творческите индустрии

Eксперти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще представят на 8 юли в Габрово процедура BG16RFPR001-1.004 „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“. Събитието ще се проведе в Ритуалната зала в сградата на Община Габрово от 11:30 до 13:30 часа, съобщи за БТА Мариела Петрова, изпълнителен директор на Регионално сдружение на общини (РСО) „Централна Стара планина“.
Процедурата е насочена към микро и малки предприятия, които могат да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти и специализиран софтуер, осигуряващи подобряване на производствения им капацитет. Предвидени са и възможности за създаване на онлайн магазини и въвеждане на ИКТ системи/модули за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси в предприятията, посочват от РСО „Централна Стара планина“.
Общият бюджет на процедурата е 117,5 млн. лв. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 15 000 лв., а максималният до 150 000 лв. Максималният интензитет (процент) на съфинансирането от програмата е до 75 процента за семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии, и до 85 на сто – за предприятията от сектора на занаятите. 
Процедурата за насърчаване на инвестициите в семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии и занаятите е резултат от съвместно разработения План за действие от МИР и РСО „Централна Стара планина“ по проект „КОД ЗАНАЯТИ“ („Креативни действия за насочване на конкурентното развитие на малките и средни предприятия“), информират още от сдружението.
Проектът беше реализиран в периода 2019 – 2023 г. с цел да се развие конкурентоспособността на малките и средни предприятия от сектора на художествените занаяти и чрез въвеждане на иновации да се намали рискът от изчезване на много традиционни занаяти и производства. В консорциума на проекта с водещ партньор Община Флоренция участваха общини, университети, неправителствени организации и управляващи органи на регионални и национални оперативни програми от Италия, България, Унгария, Белгия, Ирландия, Финландия и Испания. В България „КОД ЗАНАЯТИ“ беше изпълнен от РСО „Централна Стара планина“ и МИР чрез Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, посочват още от РСО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари