В град Хисаря се провежда отчетен семинар за резултатите от 32-рата Българска антарктическа експедиция

В град Хисаря се провежда отчетен семинар за резултатите от 32-рата Българска антарктическа експедиция. На него бяха представени кратки отчети на работата и резултатите от реализираните научни проекти на учени, изследователи и участници в експедицията.
Събитието беше открито от Драгомир Матеев – заместник-директор на Националния център за полярни изследвания и фл. адм. проф. д.н. Боян Медникаров.
“Това е традиционен лагер, отчетно събрание. Събрали сме се, за да разкажем какво сме свършили през изминалата 32-ра експедиция. Смятаме, че експедицията е изключително успешна. Тя беше многослойна, много разнообразна, много динамична, наситена с научни проекти, с много логистична работа, със строителство. Базата много отдавна не е била толкова населена. Имаше един период, в който имаше над 34 човека, които спяха там‘‘, каза Драгомир Матеев в началото на събитието.
“След КОВИД-19 пандемията за първи път имахме различни международни посещения. Наистина изключително много работа е свършена, както научна, така и логистична. Завършен е вторият етап от строителството на Лабораторния блок“, добави той. 
“Три години и половина минаха, откакто бяхме омагосани от идеята “Антарктида‘‘ – аз и моите колеги от Висше военноморско училище “Н. Й. Вапцаров“, гр. Варна. Всъщност тогава започнахме реално да осъзнаваме какво е направила Българската антарктическа общност, и най-вече – проф. Христо Пимпирев; какви са възможностите, които се разкриват пред България и като наука, и като дипломация, за да бъдем на Ледения континент“, коментира фл. адм. проф. Боян Медникаров.
“Намерихме и кораб, който беше ремонтиран. Организирахме първото плаване в рамките на 31-вата експедиция. Сега направихме второ плаване, което беше още по-перфектно от първото, от военноморска гледна точка“, добави той.
Адмиралът обясни, че за него е била изключителна чест да участва в тези две експедиции. Отбеляза, че хората, които работят за Антарктическата мисия, имат уникална синергия – учени, логистици, строители, екипаж, медии, спонсори.
По думите му снимката с развятото българско знаме върху новата полева лаборатория е не само повод за гордост и щастие, но и доказателство за добрата екипна работа.
“Мисля, че всичко това, което се случи през последните две години постави Българската антарктическа програма на едно качествено и ново ниво. Сега пред нас се очертават много нови възможности и разбира се, много нови предизвикателства. Трябва да намерим всички възможни начини да увеличим дялът на науката, осъществявана на кораба, с помощта на кораба и да се увеличат мащабът и дързостта на научните проекти, които се изпълняват”, сподели той.
Ген. Медникаров спомена, че вече има много нови и интересни идеи за 33-тата научна експедиция.
“От проф. Христо Пимпирев знам, че винаги трябва да свързваме действията си и с датата. Първата експедиция тръгна в Деня на “Св. Стефан‘‘, втората на Архангеловден, а днес, в Деня на светите братя Кирил и Методий се състои и нашия отчет“, отбеляза проф. дн Боян Медникаров. Накрая пожела на проф. Христо Пимпирев да бъде здрав, да продължава да подкрепя всички антарктически събития и да не спира да мотивира хората да постигат своите мечти.
Събитието продължи с представянето на отчетите.
/ЙВЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари