НачалоБългарияВ град Съединение започна честването на 137 години от Съединението на Княжество...

В град Съединение започна честването на 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

С панихида в църквата „Св. Атанасий“, посветена на голямоконарци, участвали в Съединението на България, в град Съединение снощи започна честването на 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Литургията бе предшествана от концерт с участието на самодейни и мажоретни състави.

С тържествен ритуал от храма бе изнесено знамето на Голямоконарса чета, което носеше Мирела Райкова. Тя влезе в ролята на Недялка Ши, извезала знамето през 1885 година и останала в историята с името „българската Жана Д’арк“. С литийно шествие жителите и гостите на града отидоха до площада, където се състоя възстановка на моменти от Съединението.

В словото си кметът на Община Съединение Атанас Балкански припомни по-важните събития от 5 септември 1885 година, довели до Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

„Историята трябва да се изучава, трябва да се помни и припомня. Защото народ, който не помни своята история няма бъдеще“. Това каза в приветствието си пред жителите и гостите на Съединение областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Нашите предци имаха ясна цел – да обединят България, в тях имаше много ценности и те постигнаха своята цел, подчерта Стоев. По думите му въпросът в днешно време е имаме ли ценности, имаме ли идеали, около които можем да се обединим. Той припомни събитията от последните дни, когато три общини в Пловдивска област бяха сполетени от тежко природно бедствие. Те показаха, че в българина има много ценности и обединените усилия на много хора доведоха до този резултат, че независимо от огромните мащаби на стихията, няма загинали и пострадали, подчерта Стоев. Ако стъпим на тези ценности и вярваме в нещата, които могат да ни обединят, ние можем да постигнем една още по-силна икономически и духовно България, добави той.

Празникът завърши с тържествена и заря.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО