В Хасково с хоро бе открито 58-ото издание на Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“

В лесопарка „Кенана“ край Хасково с хоро бе открито 58-ото издание на Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“. Народният танц се изви под звуците на музиката на оркестър „Славяни“ от Стара Загора и Симоне Маркова. 
В конкурсната програма са включени 32 певчески групи, 14 танцови групи, осем ансамбъла, 40 индивидуални изпълнители, а съставите, представящи народни обичаи, са три. Изпълнителите ще показват оригинален български фолклор на две сцени. Две са и журитата, които ще ги оценяват.
За втора поредна година на „Китна Тракия пее и танцува“ пристигна и Танцов клуб „Балкан“ от Одрин с ръководител Мария Чъкърък. Те са в Хасково със съдействието на Генералното консулство на България в Одрин и лично на генералния консул там Борислав Димитров.
След два дни дъжд в Хасково днес слънце озарява всички поляни на „Кенана“. Убеден съм, че именно вие всички – танцьори, хореографи, певци и музиканти, докарахте хубавото време тука, каза в приветствието си кметът Станислав Дечев. Всички вие, които отдавате всичко, пазите народното творчество и го предавате на следващите поколения, сте този фестивал, допълни Дечев. 
В съпътстващата програма са базар на народни занаяти и кулинарни щандове. За утре е предвидено и кулинарно-музикално шоу на Иван Звездев и Ана Мария.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари