В индустриалните паркове се очаква квалифицирано предлагане на работни места, каза в Търговище министър Росен Карадимов

В индустриалните паркове се очаква квалифицирано предлагане на работни места, каза в Търговище служебният министър на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов. Той бе в града за среща с представители на местния бизнес по повод класирания проект на Търговище по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове по Националния план за възстановяване и устойчивост. Заедно с Карадимов в срещата участваха и.д. председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Деляна Иванова и кметът на Търговище Дарин Димитров. 
Пред журналисти министър Карадимов коментира, че изграждането на индустриални паркове е важно за реиндустриализацията на страната. „С помощта и на Министерството, и на местната администрация, и впоследствие на самия индустриален парк могат да бъдат привлечени такива инвеститори, които освен продукт, да осигурят и онова ниво на квалифицирано предлагане на работни места, което да позволи на младите хора да намерят своето професионално призвание тук“, каза той. 
По негови думи индустриалният парк, който ще бъде изграден в Търговище, е локомотивът, който ще изтегли напред общината в икономически, промишлен и социален аспект, като ще спомогне за преодоляване на регионалните дисбаланси. 
Карадимов подчерта, че Министерството на иновациите и растежа прави всичко възможно да стимулира инвестициите у нас през Българската агенция за инвестиции. „Чрез новата стратегия на Българската банка за развитие бяха премахнати лимитите в подкрепата на публични инвестиции, финансирани с европейски или национални средства, каквито са индустриалните паркове“, каза той. По негови думи, ако тази политика се води последователно, разумно и с цел до пет-седем години България може да бъде променена. „Защото имаме образована работна ръка, свръхинтелигентно младо поколение, много интелигентна работеща администрация, ниски данъци и прекрасна природа“ – отбеляза служебният министър. 
Кметът на Търговище Дарин Димитров каза, че изграждането на индустриалната зона е свързано с визията за развитие на града в следващите няколко десетилетия. 
Търговище е сред десетте областни центъра в България, които Министерството на иновациите и растежа одобри за финансиране по Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции. В изграждането на зоната ще бъдат вложени 34 милиона лева. Те ще бъдат вложени в изграждане на инфраструктура и необходимите комуникации за функционирането на производствените площи. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари