В иновационен лагер видински ученици търсят решения за намаляване на текстилните отпадъци

Рекламирай в beZpartien.bg

В Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров “ – Видин днес се проведе иновационен лагер. Казусът на състезанието тази година е „Устойчива мода за по-добро бъдеще“. Участниците в него трябва да предложат решение за по-успешно прилагане на кръговата икономика в системите за производство и преработка на текстил, каза за БТА преподавателят в училището Радка Ванчева.
По думите й чрез инициативата за пореден път учебното заведение се включва в Световната седмица на предприемачеството. Това е международна кампания, която има за цел подпомагане на младите хора да развият предприемаческо мислене и поведение. В рамките на инициативата се организират разнообразни събития, които насърчават младежите да генерират нови идеи и да намират решения на съществуващи проблеми. Тази година Световната седмица на предприемачеството се провежда от 13 до 17 ноември. В световен мащаб в нея участват над 200 държави и близо 10 милиона души. В нашата страна от 2008 година домакин на събитията е Джуниър Ачийвмънт България, допълни учителят. 
Състезанието Иновационен лагер се провежда в два етапа. Първо чрез жребий участниците се разпределят в отбори. Във всеки отбор се включват ученици от IX, X, XI и XII с идеята да не се познават, обясни Ванчева. Младежите получават казус, който трябва да решат в рамките на няколко часа като разполагат със собствените си умения, креативност и достъп до Интернет. Особено ценни за тях в този ден са съветите на ментори – експерти от бизнеса, уточни тя. 
На втория етап всеки от отборите трябва да представи своята идея пред външни експерти в рамките на три минути. Предвидени са още две минути за отговори на въпроси на журито, допълни преподавателят. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *